Google voegt factchecker toe aan zoekresultaten Google Images

News
woensdag, 24 juni 2020 om 14:00
sharksswimmingmax 1000x1000f1594732940
Techgigant Google heeft een factchecker toegevoegd aan bepaalde afbeeldingen die verschijnen in Google Images. Hierdoor moeten gebruikers in één opslag kunnen zien of een foto daadwerkelijk als waarheid geïnterpreteerd kan worden, of men te maken heeft met een nepverhaal of een fotoshop.
In de blogpost met de aankondiging gebruikt Google een voorbeeld van een afbeelding met daarop een haai die een persoon in een bootje achtervolgt. De afbeelding zou gevonden worden wie zoekt op ‘haaien in de straten van Houston’, aangezien het zou gaan om een haai die iemand op een overspoelde snelweg achtervolgt. Door een disclaimer met een factcheck onder de thumbnail te plaatsen, moet direct duidelijk worden dat het gaat om een hoax.

Meer dan alleen factchecking van thumbnails

Niet alleen opzichzelfstaande afbeeldingen kunnen voorzien worden van een factcheck, ook afbeeldingen die worden gebruikt in een artikel kunnen een opmerking meekrijgen. Gebruikt een artikel bijvoorbeeld een vervalste afbeelding om een argument kracht bij te zetten, dan zal er een melding bij worden geplaatst.
De toevoeging van factchecks aan zoekresultaten van afbeeldingen komt zo’n drie jaar nadat Google dezelfde functie toevoegde aan nieuwsresultaten. Ook toen sloeg Google de handen ineen met ClaimReview om een verzameling feiten bij de hand te hebben om te plaatsen onder bepaalde resultaten. Twitter voegt sinds kort ook toe aan Tweets of het gaat om feiten of verzinsels. Het social media-platform heeft daarmee wel de woede van president Trump op haar hals gehaald, die de factchecker ziet als een poltieke tool.