Google is helemaal klaar met cloud gaming na het falen van Stadia

News
donderdag, 09 maart 2023 om 12:30
google stadia pro beter te vergelijken met ps plus en xbox live gold dan met netflix 152867f1618313594
In januari is Google Stadia er officieel mee gestopt. Nu blijkt dat Google helemaal klaar is met cloud gaming na het falen van het ambitieuze project.
Google Stadia werd in 2019 met veel bombarie gelanceerd. De streamingdienst zou het gaming landschap veranderen en het gebruik van dure consoles en gaming PC’s overbodig maken. Maar de dienst was een stuk minder succesvol dan gehoopt en al snel schakelde Google de ambitie terug. Eerder werd er al een streep gezet door het plan om zelf games te maken voor Stadia en eerder dit jaar is officieel helemaal de stekker uit de dienst getrokken.
Hoewel het project de prullenbak in was gegooid, was er nog wel potentie voor Google om de technologie achter Stadia te gebruiken. Zo werkte de Amerikaanse techgigant al samen met onder andere AT&T en Capcom om games als Control, Batman: Arkham Knight en Resident Evil Village gratis te proberen via het internet.
Nu blijkt alleen dat ook die mogelijkheden niet meer beschikbaar zijn. Dat blijkt uit een gesprek die Stephen Totilo van Axios had met Google-topman Jack Buser.

“We bieden die streaming-optie niet meer aan, omdat het gelinkt was aan Stadia zelf. Toen we helaas hebben besloten om te stoppen met Stadia, was het niet meer mogelijk om dat soort zakelijke opties aan te bieden.”

Het besluit om de complete technologie vaarwel te zeggen is vrij opmerkelijk. Mogelijk kan Google de investering afschrijven van de belasting. Zo heeft Warner Bros. Discovery bijvoorbeeld recent besloten om films en series compleet te schrappen, ondanks dat ze al helemaal klaar waren voor release.

Net afhandeling Google Stadia

Ondanks dat het voor gebruikers van Google Stadia een teleurstelling was dat de dienst werd opgedoekt, heeft Google het project wel netjes afgesloten. Zo hebben gebruikers het geld dat ze hebben besteed aan games, de controller en de Chromecast voor Google Stadia teruggekregen. Daarnaast is er nu ook een tool om de Stadia-controller om te zetten naar een Bluetooth-controller, zodat je hem bijvoorbeeld ook voor Steam kan gebruiken.