Google gaat via Assistent weer stemanalyses doen in Nederland

News
vrijdag, 07 augustus 2020 om 8:10
google assistantf1596780095
Stemopnames die Google Assistent maakt kunnen beluisterd worden door medewerkers van Google. Vorig jaar bleek dat gebruikers daar niet altijd expliciet van op de hoogte waren en Google zette de analyses tijdelijk stop. De stemanalyses worden nu hervat, ook in Nederland, zo laat het bedrijf weten tegenover NU.nl.
Stemopnames van verschillende virtuele assistenten worden vaak gebruikt om de diensten van die assistent te verbeteren. Met behulp van opnames en uitgeschreven opnames kan bijvoorbeeld gewerkt worden aan het herkennen van een commando tussen omgevingsgeluid, of kan de assistent onderscheid maken tussen verschillende gebruikers.

Google Assistent neemt weer op in Nederland

De opnames van Google Assistent gebruikers kunnen nu weer opgenomen worden, ook in Nederland. Wel moet daar nu expliciet toestemming voor gegeven worden. Die toestemming is geen onderdeel van de standaard gebruikersovereenkomst. Toestemming voor opnames is dan ook geen vereiste om gebruik te kunnen maken van Assistent en staat standaard zelfs uit.
Ook als je wel toestemming geeft worden niet al je opnames geanalyseerd. Een functie om te achterhalen welke opnames er beluisterd worden als je de toestemming wel geeft is er op dit moment niet. Of er aan een dergelijke functie gewerkt wordt is momenteel niet bekend.

Stemanalyses vaker in opspraak

Google is niet de enige die medewerkers laat luisteren naar wat er tegen hun virtuele assistent gezegd wordt. Ook Apple kwam vorig jaar rond dezelfde tijd als Google in opspraak wegens Siri, die ook meeluisterde met nietsvermoedende gebruikers. Het ging in dat geval vaak om gevoelige informatie en Apple werd er dan ook om aangeklaagd.