Google AI systeem kan beter borstkanker vinden dan experts

News
dinsdag, 07 januari 2020 om 14:13
roze lintje voor goede borstkankerzorg foto istockf1578303947
Google's AI systeem kan veel beter borstkanker vinden dan een radioloog, toont een onderzoek van Nature. Het prototype maakt gebruik van X-ray foto's, ook wel bekend als Digital Mammography. Onderzoekers die bezig zijn met het model gebruiken mammograms van ongeveer 76,000 vrouwen vanuit het Verenigd Koninkrijk en 15,000 vanuit de Verenigde Staten.
Shravya Shetty, technische leider bij Google Health en co-auteur van het onderzoek, laat weten dat de resultaten alle verwachtingen heeft overschreden. Het onderzoek toont mogelijkheden in AI die personeel steunt en de werkdruk laat dalen. Zo zou dit model als een tweede lezer kunnen vormen voor radiologen. Het model heeft veel minder informatie ontvangen dan menselijke experts, maar kon zelfs met minder informatie beter borstkanker vinden bij patiënten dan een radioloog.
De AI kon zelfs foutpositief en foutnegatief herkennen en verkleinen. Het systeem produceert een 1,2 procent verlaging in foutpositieve mammograms van het Verenigd Koninkrijk. Voor de Verenigde Staten was de verlaging 5,7%. Ook produceerde het een 2,7% verlaging in foutnegatieve Mammograms van het verenigd koninkrijk en 9,4% voor de Verenigde Staten.
shutterstock 37245157f1578303798
Mammograms zijn op dit moment de hoofdmethode voor het vinden van borstkanker. Helaas is deze methode niet altijd accuraat in het tonen of een vrouw borstkanker heeft of niet. Zo blijkt dat 1 op de 5 gevallen van borstkanker niet wordt gevonden door Mammograms.
Fout positieve mammograms kan veel onrust leveren terwijl er geen kanker aanwezig is, terwijl fout negatieve mammograms een vals gevoel van veiligheid geven omdat het resultaat er normaal uitziet terwijl er borstkanker aanwezig is. Het model kan ervoor zorgen dat dit soort gevallen minder zullen voorkomen en dus meer vrouwen kan helpen.
Of deze techniek binnenkort al kan worden toegepast is nog maar de vraag. Het moet natuurlijk eerst worden goedgekeurd voordat het in praktijk mag worden toegepast. Ook zal het nog wel even duren voordat ze klaar zijn met het prototype model. Hopelijk zal de toekomst nog meer manieren vinden door middel van technologie om patiënten met borstkanker te redden.