Giro d'Italia-winnaar Tom Dumoulin stopt direct met wielrennen

News
dinsdag, 16 augustus 2022 om 17:00
De carriere van Tom Dumoulin was veelbelovend, zeker nadat hij de winnaar was van de Giro d'Italia 2017. Maar de Nederlandse topsporter heeft nu de keuze gemaakt om direct te stoppen met wielrennen.
Een lange tijd was Tom Dumoulin de grote belofte van de Nederlandse wielrenners. Die belofte maakte hij waar in 2017 door verrassend de Giro d'Italia te winnen en het jaar erop als tweede te eindigen in de Tour de France én de Giro. Door een knieblessure liep het seizoen van 2019 alleen uit op een teleurstelling.
Sindsdien is Tom Dumoulin niet meer de oude op de fiets. De Nederlander besloot in januari 2021 dan ook om voor onbepaalde tijd te stoppen met wielrennen. Vijf maanden later stapte hij weer op de fiets en werd bij de Olympische tijdrit in Tokyo tweede achter Primoz Roglic.
Die opleving was alleen van korte duur. In juni kondigde Dumoulin namelijk al aan dat hij na dit jaar zou gaan stoppen met wielrennen. Nu heeft hij via social media alleen aangekondigd dat hij direct zijn carrière zal beëindigen.

Waarom stopt Dumoulin nu meteen met wielrennen?

In de aankondiging laat de Nederlander weten dat hij nog één doel had voor dit jaar, namelijk meedoen aan het WK in Australië. Daarvoor wilde Dumoulin dezelfde aanloop gebruiken als voor Tokyo: op zijn eigen voorwaarden en met een gevoel van vrijheid.
De wielrenner van Team Jumbo-Visma merkt alleen dat 'het simpelweg niet meer lukt'. De trainingen verlopen niet zoals Dumoulin had gehoopt, zijn tank is leeg 'en de benen voelen zwaar aan'. Ondanks dat het afscheid niet is zoals hij zelf had gehoopt, kijkt Dumoulin wel met 'ongelooflijk veel trots' terug op zijn carrière.