Ghostbusters-regisseur Ivan Reitman overleden

News
maandag, 14 februari 2022 om 19:30
De Amerikaanse regisseur Ivan Reitman, bekend van Ghostbusters en Twins, is afgelopen zaterdag op 75-jarige leeftijd in zijn slaap overleden. Dit bevestigt zijn familie aan The Associated Press.
Ivan Reitman brak in 1978 als producent door met de komediefilm Animal House. De film was een groot succes. Met een budget van nog geen drie miljoen dollar, bracht de film namelijk maar liefst 141,6 miljoen dollar op. Animal House wordt gezien als het begin van het Gross-Out filmgenre, een Amerikaans subgenre waarin de makers proberen het publiek te choqueren en te doen walgen door bijvoorbeeld poep- en pieshumor. Vanwege het culturele belang werd de film in 2001 voor conservatie opgenomen in het National Film Registry van de Amerikaanse Library of Congress.

De magnum opus van Reitman

Reitmans echte grote succes was natuurlijk Ghostbusters, de bovennatuurlijke komedie uit 1984 met onder andere Bill Murray, Dan Aykroyd, Sigourney Weaver en Ernie Hudson in de hoofdrol. De film bracht niet alleen wereldwijd bijna 300 miljoen dollar op, maar werd ook geëerd met twee Oscarnominaties en leidde tot een grote franchise bestaande uit tv-series, stripboeken, videogames, merchandise en attracties in Universal Studios pretparken. Afgelopen november verscheen er nog een nieuw deel in de franchise in de vorm van Ghostbusters: Afterlife.
Reitmans drie kinderen zeggen in hun gezamenlijke statement ‘troost te vinden in het feit dat zijn werk als filmmaker talloze mensen over de hele wereld geluk heeft gebracht.’ Reitman leerde hun om ‘altijd de magie in het leven te zoeken’ en ze hopen dat zij die hem kenden door zijn films hem altijd zullen herinneren. Naast zijn drie kinderen wordt Reitman overleefd door zijn vrouw Geneviève Robert.

Populair Nieuws