Google onderzocht door Nederlandse overheid

News
dinsdag, 01 september 2020 om 14:00
pexels photomix company 218717f1598956386
Momenteel wordt Google door het Ministerie van Justitie en Veiligheid onderzocht. Het departement controleert of de Amerikaanse techgigant zich aan de privacyregels houdt. Dit onderzoek gebeurt aan de hand van een Data Protection Impact Assesment (DPIA). Naar verwachting zal het ministerie het onderzoek in het najaar afronden.
Via dit hulpmiddel van de privacywet kan het ministerie onzekerheden rondom de privacy van gegevensverwerking goed in kaart brengen. In het geval er risico's blijken te zijn, is Google verplicht deze aan te pakken.
Begin dit jaar is de overheid begonnen met de DPIA en wordt deze uitgevoerd voor alle ministeries die van Google gebruikmaken en de aanverwante organisaties. Dit bevestigd een medewerker van het ministerie aan AG Connect. Aan de hand van een toets bekijkt de Privacy Company, die door het Ministerie van Justitie en Veiligheid is ingehuurd, hoe het Amerikaanse bedrijf omgaat met de gegevens van het departement . Ook wordt er gekeken of er juist wordt omgegaan met de persoonsgegevens van de ambtenaren die Google gebruiken. Een vergelijkbaar onderzoek werd eerder al uitgevoerd voor de diensten van Microsoft.

Onderzoek voor het onderwijs

De vraag naar het onderzoek komt grotendeels uit de hoek van het onderwijs. Er zijn door de uitbraak van het coronavirus veel scholen die via internet op afstand onderwijs bieden, vaak met diensten die Google gebruiken. Vanwege de gevoelige natuur van deze gesprekken wordt er veel waarde gehecht aan het correct omgaan met de gegevens.