Gebruik Zoom verboden door veel Nederlandse scholen

News
dinsdag, 21 april 2020 om 16:00
photo of woman holding mug 3184647f1587477628
Zoom steeg explosief in populariteit toen het coronavirus uitbrak, maar in sindsdien behoorlijk in opspraak geraakt. Veel Nederlandse scholen hebben daardoor het gebruik van Zoom verboden, blijkt uit onderzoek van NU.nl.
Nu veel mensen thuis zitten is het gebruik van videobellen sterk vergroot, waardoor veel apps kunnen genieten van een flinke groei in populariteit. Met name Zoom genoot van een explosie aan nieuwe gebruikers, maar dat zakte snel in toen bleek dat de applicatie slordig omging met de privacy en veiligheid van gebruikers.
Dat is ook terug te zien aan de maatregelen die scholen nu nemen. NU.nl heeft rondgevraagd bij 997 Nederlandse middelbare- en basisscholen. Uit het onderzoek blijft dat een derde van die scholen de docenten verbiedt om Zoom te gebruiken. De problemen rondom privacy komen daardoor veel naar voren, zoals Ingrid ten Dam van basisschool De Jonge Helden in Enschede aangeeft.

Zoom luistert naar kritiek

De vele klachten rondom Zoom is ook hard aangekomen bij het bedrijf. Volgens het bedrijf staan privacy en veiligheid van de gebruiker hoog in het vaandel en zijn er maatregelen genomen om dat te verbeteren. Zo biedt Zoom onder andere trainingssessies aan voor docenten, om ze op de hoogte te brengen van alle beveiligingsmogelijkheden die het programma te bieden heeft.