Gebruik social media onder ouderen flink gestegen

  Even een WhatsAppje sturen, je Facebook tijdlijn checken of een Instagram post maken. Sociale media zijn niet meer uit ons leven weg te denken. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek gebruiken bijna alle jongeren het. In de afgelopen vijf jaar zijn ouderen ook steeds vaker op sociale media te vinden. Vooral WhatsApp is populair onder ouderen.

  Het Centraal Bureau voor de Statistiek geeft dit aan in haar cijfers. Waar vijf jaar geleden slechts 40 procent van de ouderen op sociale media te vinden was, is dat nu flink meer. Maar liefst 76 procent van 65- tot 75-jarigen gebruikt een social media platform. De groep mensen ouder dan 75 omarmt sociale media ook steeds vaker. In deze groep steeg het gebruik van 13 tot ruim 40 procent.

  Deze twee groepen hebben een flinke stijging in het gebruik van sociale media, maar de grootste groep gebruikers is tussen de 12 en 55 jaar oud. Bijna 100 procent van deze groep Nederlanders is actief op een sociaal netwerk als Facebook, WhatsApp, Twitter, Instagram.

  WhatsApp het meest gebruikt

  In 2019 was het populairste platform WhatsApp. Van de ondervraagden ouder dan 12 jaar gebruikte 84 procent de berichtendienst. Ruim 70 procent van mensen tussen de 65 en 75 stuurden afgelopen jaar wel eens een app. De kleinste groep gebruikers was ouder dan 75 jaar. Hiervan gebruikte slechts 7 procent te app om een bericht te sturen.

  Los van het gebruik van WhatsApp wordt er steeds meer via het internet gebeld. Hiervoor gebruikt men WhatsApp, maar ook Skype. Ruim 58 procent van alle Nederlanders heeft afgelopen jaar wel eens via internet gebeld. In 2014 was dit slechts 31 procent. Voor het internetten wordt steeds vaker een smartphone, tablet of een laptop gebruikt.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.