GameStop koers schiet omhoog door Reddit

News
donderdag, 28 januari 2021 om 12:00
xgn google image
De beurskoers van Amerikaanse winkelketen GameStop is sinds afgelopen vrijdag flink aan het klimmen. Dit dankzij een actie van Reddit-gebruikers die een actie via het sociale media platform op hebben gezet. De opmerkelijke actie lijkt dan ook een soort spel te zijn.
Via Reddit besloot een aantal beurshandelaren voor het weekend om actief te beleggen in GameStop. Via het platform werden andere beleggers opgetrommeld waarna massaal werd ingezet op de GameStop koers, waardoor deze explosief steeg. Waar de koers op 12 januari op 19,95 dollar afsloot, staat de teller inmiddels (ten tijde van schrijven) op 347,51 dollar.
Door de actie worden shortsellers (speculerende, kritische beleggers die op koersdalingen inspelen) buitenspel gezet. Kritisch voorspellen is immers niet te doen wanneer zo'n ludieke actie vanuit het niets opduikt. Het is dan ook een opmerkelijke ontwikkeling.

Magische groei voor GameStop

GameStop doet het al geruime tijd onwijs slecht op de beurs. Een dieptepunt werd in 2019 bereikt toen de koers onder de vijf dollar raakte. Sindsdien klimt het bedrijf door nieuwe initiatieven van onder andere Reggie Fils-Aime, voormalig topman bij Nintendo in Amerika. Toch had zelfs Reggie niet kunnen voorspellen wat er deze week aan de hand is op de beurs.
Hoe lang deze bubbel zich voor blijft zetten, is dan ook de vraag. Volgens Bloomberg hebben shortsellers tot nu toe al meer dan 6 miljard dollar verloren met elkaar. De ontwikkeling wordt volgens fondsbelegger Michael Burry dan ook als gevaarlijk beschouwd.