Game Pass is dramatisch voor game-verkopen bij Microsoft

News
dinsdag, 14 februari 2023 om 14:00
still image xbox game pass 2 ea play title cardsf1620123579
De Game Pass is een erg goede deal voor spelers die toegang willen krijgen tot een grote game-bibliotheek. De dienst is alleen niet zo’n goede deal voor Microsoft. Game Pass is namelijk dramatisch voor de game-verkopen bij de uitgever.
Door de poging van Microsoft om Activision Blizzard over te nemen, komen we steeds meer te weten over de Amerikaanse techgigant. Het 277-pagina tellende document dat Microsoft bij de Competition and Markets Authority (CMA) van het VK heeft ingeleverd, staat namelijk interessante informatie over de Game Pass. Dat meldt GamesIndustry.biz.
Uit de eigen woorden van Microsoft wordt namelijk duidelijk dat de abonnementsdienst een negatieve invloed heeft op de verkoop van games die op de dienst staan. Het precieze percentage is in het document geheim gehouden, maar het is nu duidelijk dat Game Pass dramatisch is voor de game-verkopen van Microsoft.
Eén van de grootste unique selling points is immers dat first party games van Microsoft meteen vanaf dag één op Game Pass staan. Je kan dus zestig euro uitgeven aan bijvoorbeeld Halo Infinite, Forza Horizon 5 of het aankomende Starfield, of je kan een abonnement nemen op Game Pass voor een veel lager bedrag. Het is dan ook niet zo vreemd dat Game Pass al meer dan 29 miljoen abonnees heeft.

Ander verhaal van Microsoft

De uitspraak over de game-verkopen in het officiële document is opvallend. Phil Spencer, de grote baas van Xbox, zei in 2018 namelijk nog dat Game Pass juist zorgt voor meer verkopen van games die op de dienst staan. Dat was al een vreemd uitspraak, omdat abonnees juist geen reden hebben om een game te kopen die op de dienst staat, behalve als de game in kwestie binnenkort zou verdwijnen.