Game Name Explained: Resident Evil

News
zondag, 10 december 2023 om 15:00
resident evil 4 remake leonf1666177668
De Game Awards zijn inmiddels achter de rug, maar we hadden nog een titelverklaring beloofd van één van de genomineerden voor Game of the Year, namelijk Resident Evil 4. Resident Evil is een begrip in het horrorgenre, maar de titel zal niet voor iedereen meteen duidelijk zijn. Er zit dan ook weer een leuk verhaal achter.
Resident Evil is medeverantwoordelijk voor de populariteit van zombies in games. Veel zombie-games hebben vrij logische titels. Neem bijvoorbeeld Dead Rising (zombies zijn opgestane doden) of Dead Island (er zijn veel ondoden op een eiland). Maar waar slaat eigenlijk Resident Evil op?

Deze titel is bezet

Grote fans van Resident Evil zullen waarschijnlijk wel weten dat de game in Japan anders heet. Daar staat de eerste game bekend als Bio Hazard, waarna de volgende games het spellen als één woord, namelijk Biohazard. Dat lijkt een vrij passende titel, aangezien de game gaat over pogingen van de Umbrella Corporation om bio-organische wapens te maken.
Maar de titel Biohazard kon in het westen niet gebruikt worden. Het marketing team kwam er al snel achter dat er een al een game bestond met die naam en bovendien was er ook een punkband uit New York die Biohazard heette. Er werd binnen de Amerikaanse tak van Capcom een wedstrijd uitgeschreven voor een nieuwe naam en Resident Evil kwam als winnaar uit de bus.
resident evil village dimitrescuf1619777828

Hier woont het kwaad

Die titel was bedacht als verwijzing dat de eerste game zich afspeelt in een groot landhuis. Dat was grotendeels verlaten, behalve door experimenten van de kwaadaardige Umbrella Corporation. Wie een beetje goed is in Engels zal weten dat “resident” bewoner betekent. Het landhuis werd dus bewoond door het kwaad, wat dus het “Resident Evil” was.
Hoewel latere delen zich niet altijd in landhuizen afspelen, is de titel vaak nog goed toe te passen. De speler komt namelijk vrijwel altijd op een plek terecht waar al een tijdje iets goed mis is. Overal waar de Jill Valentine, Chris Redfield, Leon Kennedy of Ethan Winters terechtkomen, is al een kwaad dat zich er thuis heeft gemaakt.
ss d07fd9fca3644350782356667ce78d436c5746801920x1080f1577134459

Wordt Resident Evil ooit nog Biohazard?

In Japan heet de franchise nog altijd Biohazard, maar in het westen is die titel uiteindelijk maar één keer gebruikt, namelijk als subtitel voor Resident Evil 7. Dat was alleen een eenmalige actie om die game, die een nieuwe gameplay-stijl introduceerde, wat extra gewicht te geven.
De Yakuza-franchise gebruikte ook ooit zijn Japanse titel, Like A Dragon, als subtitel. Daarna ging de hele franchise alleen wereldwijd door als Like A Dragon. Capcom lijkt geen plannen te hebben om de titels wereldwijd gelijk te trekken. Het achtste deel is inmiddels uit en die game gebruikte gewoon nog de naam Resident Evil, ditmaal met de subtitel Village. De naamsbekendheid van Resident Evil is misschien ook iets te groot om nu ineens een andere titel te gaan gebruiken.