Fortnite keert niet snel terug in de App Store

News
donderdag, 23 september 2021 om 11:30
app storef1632382774
Apple heeft Epic Games, de makers van Fortnite, laten weten dat ze de game niet terug laten keren in de App Store, zolang Apple de mogelijkheid heeft om in hoger beroep te gaan. Dat blijkt uit een email die Epic Games baas Tim Sweeney op Twitter heeft geplaatst.
Tim Sweeney, de bestuursvoorzitter van Epic Games, deelde de email op Twitter. Hoewel Epic Games de rechtszaak tegen Apple heeft gewonnen, zegt Apple gelijk te hebben gekregen over het verwijderen van de game uit de App Store. Apple zal de terugkeer van Fortnite in de App Store pas overwegen zodra de beslissing van de rechter definitief is. Het wordt definitief wanneer Apple of Epic Games niet meer in beroep kunnen gaan. Volgens Sweeney kan dit nog vijf jaar duren.
Sweeney zegt er ook bij dat de houding die Apple nu aanneemt totaal niet overeenkomt met wat het bedrijf het afgelopen jaar geroepen heeft. Apple herhaalde vaak in de pers dat het Fornite graag terug wilt brengen in de App Store, als de maker zich zal houden aan de regels die ook voor andere apps geldt. Epic Games is daar toe bereid, maar Apple komt nu terug op haar woord door Fortnite niet toe te laten.

Waarom is er een juridische strijd tussen Apple en Epic Games?

Vorig jaar verwijderde Apple de Fornite app uit de App Store. Dit deed het bedrijf, omdat Epic Games een eigen betaalmethode in de app had geïmplanteerd. Dit is tegen de regels van Apple, want zo omzeilt Epic Games een aantal kosten die Apple in rekening brengt voor dit soort in-game aankopen.
Epic Games is toen naar de rechter gestapt. Het bedrijf heeft deze zaak gewonnen, maar er komt nog een hoger beroep. Epic Games heeft dan wel gewonnen op het hoofdpunt, namelijk dat apps een eigen betaalmethode mogen toevoegen, maar ze hebben niet op alle punten gewonnen. Epic is van mening dat het bedrijf op meer punten gelijk zou moeten krijgen, daarom gaan ze in hoger beroep.