Filmcomponist Vangelis overleden

News
vrijdag, 20 mei 2022 om 14:00
blade runner 1982 144899 2f1621943674
De filmwereld is een grootheid verloren. De griekse componist Vangelis, die muziek schreef voor verschillende iconische films, is namelijk op 79-jarige leeftijd overleden, zo is bekendgemaakt door de Athens News Agency (via Collider). Er is geen doodsoorzaak bekendgemaakt.
Vangelis was de artiestennaam van Evangelos Odessey Papathanassiou. Hij verzorgde schreef filmmuziek voor verschillende iconische films, waaronder Blade Runner en Chariots of Fire. Voor die film laatste won hij in 1982 een Oscar en werd hij genomineerd voor een Grammy. Hoewel de film Conquest of Paradise flopte, werd zijn thema voor de film een hit op zichzelf.
Het geluid van Vangelis is aardig herkenbaar, want in zijn werk maakte de componist veel gebruik van synthesizers. Hij werd daardoor gezien als pionier in het gebruik van synthesizers in filmmuziek. Die geluiden combineerde hij met verschillende traditionele instrumenten zoals piano en slagwerk. Hij bespeelde zijn instrumenten zoveel mogelijk zelf.

Brede bekendheid

Ook buiten de filmwereld beleefde Vangelis het nodige succes. De populariteit van Chariots of Fire, een film over de Olympische Spelen, maakte dat hij gevraagd werd om muziek te verzorgen voor twee edities van de spelen en één WK voetbal. Ook met live-producties had Vangelis ervaring, want hij werkte aan verschillende theaterproducties en balletten.
Ook had Vangelis het nodige succes in het prog-rock genre. Zo was hij oprichter en keyboardspeler van Aphrodite’s Child. Ook had hij tussen 1980 en 1991 een band met de zanger van de band Yes. Vangelis bracht vorig jaar zijn laatste album uit, genaamt Juno to Jupiter, geïnspireerd op een ruimtesonde.

Populair Nieuws