Facebook moet mogelijk WhatsApp en Instagram verkopen

News
donderdag, 10 december 2020 om 11:00
pexels thought catalog 2228555 2f1607588833
Facebook ligt weer eens zwaar onder vuur en krijgt nu zelfs de aanklacht dat ze een illegaal monopolie hebben op de sociale media markt. Hiervan werd Facebook woensdagavond (Nederlandse tijd) van beschuldigd door de openbaar ministeries van de 46 Amerikaanse staten en de Amerikaanse toezichthouder FTC (Federal Trade Commission). De eisen zijn zeker niet mals. Er wordt namelijk min of meer geëist door de twee partijen dat Facebook de belangrijkste dochterondernemingen Instagram en WhatsApp moet afstoten.

Monopolypositie Facebook

Facebook krijgt het verwijt dat het veel te dominant is op de sociale media markt. Hierdoor zouden consumenten minder keuze hebben en dit zorgt automatisch voor een monopoliepositie en dat is meestal vrij ongezond voor een markt. Facebook is van zichzelf al behoorlijk groot en machtig maar in 2012 kocht het voor 1 miljard dollar ook nog eens Instagram en in 2014 kochten ze voor maar liefst 19 miljard dollar de chatdienst WhatsApp.
Concreet komt het er dus op neer dat de FTC en de 46 staten eisen dat Facebookdiensten als WhatsApp en Instagram afstoot omdat ze nu een illegale monopoliepositie hebben. Daarnaast moet Facebook in het vervolg ook toestemming vragen bij een nieuwe overname. Zo nam Facebook eerder dit jaar bijvoorbeeld nog de populaire website Giphy over.
instagram 3319588 1920f1615560933

Facebook ziet het niet zitten

Facebook heeft zelf al aangegeven dat zo’n opsplitsing niet mogelijk is, bijvoorbeeld omdat de chatfuncties van verschillende diensten al aan elkaar gekoppeld zijn. Het is erg spannend hoe dit zich de komende tijd gaat ontwikkelen, maar dit krijgt ongetwijfeld nog een staartje. De beurswaarde van Facebook zakte na dit nieuws in elk geval wel al met vier procent.

Populair Nieuws