F1 GP van Hongarije gaat nieuw kwalificatieformat testen

News
dinsdag, 18 juli 2023 om 10:00
max verstappen rb19 pre season test 2023f1677495661
De Formule 1 blijft maar sleutelen aan het concept en nu is ook de kwalificatie aan de beurt. Tijdens de F1 GP van Hongarije wordt er namelijk een nieuw format getest.
Door de jaren heen is er veel getest met de kwalificatie. Zo werd er in 2016 tijdelijk afscheid genomen van het knock-out-systeem, om plaats te maken voor het elimination-systeem. Dat laatste bleek alleen zo onpopulair bij de coureurs en fans dat het snel weer werd teruggedraaid.
Nu wordt er weer gesleuteld aan de kwalificatie, maar deze keer iets minder drastisch. De basis blijft namelijk hetzelfde, maar er wordt een stukje keuze voor de teams weggenomen. Normaal zijn teams namelijk vrij om te kiezen welke band ze gebruiken in elke sessie, waarbij er vrijwel altijd wordt gekozen voor de zachte banden, aangezien die het snelste zijn.
In andere jaren werd er in Q2 nog wel eens strategisch gespeeld met medium of harde banden, maar sinds er nu een vrije bandenkeuze is voor de start van de Grand Prix is dat spelletje ook verdwenen.
Voor de kwalificatie van de GP van Hongarije wordt er getest met een vaste bandentoewijzing. In Q1 zullen alle coureurs rijden met harde banden, in Q2 op de medium banden en in Q3 mogen de coureurs losgaan op de zachte banden.

Waarom wordt deze keuze gemaakt?

De verandering is geïnitieerd door bandenfabrikant Pirelli. Het bedrijf moet namelijk veel banden maken voor elke Grand Prix, waarbij er vaak ongebruikte sets overblijven. Het nieuwe format moet ervoor zorgen dat er minder banden geproduceerd hoeven te worden, omdat het voor Pirelli beter in te schatten is hoeveel banden en welke soort gebruikt gaan worden.
Als de kwalificatie op de Hungaroring nat is, dan krijgen teams en coureurs wel de keuze welke banden ze willen gebruiken. In die condities is het namelijk aan de coureurs om aan te voelen welke band het beste werkt en kan een verplichte bandenkeuze voor veel ongelukken zorgen.

Populair Nieuws