F1-coureurs vinden omstandigheden onverantwoord: "De grens is overschreden"

News
woensdag, 11 oktober 2023 om 18:00
max verstappen gp qatar 2023 uitgeputf1697038124
De GP van Qatar was een enorme uitputtingsslag voor de coureurs. Meerdere F1-coureurs vonden de omstandigheden zelfs onverantwoord en stellen dat de grens is overschreden.
Er werd door sommige commentatoren lacherig gedaan over het feit dat Logan Sargeant besloot om te stoppen tijdens de GP van Qatar, ondanks dat hij geen schade had. De reden was dat de coureur bijna flauwviel in de verstikkende omstandigheden. De luchttemperatuur zat op 31 graden Celsius, de luchtvochtigheid tikte bijna de 80 procent aan en de coureurs moesten dan ook nog eens 57 kwalificatierondjes rijden door de speciale bandenregels.
Meerdere coureurs vinden dan ook dat er goed gekeken moet worden naar de omstandigheden waarin er gereden wordt. Niet alleen Sargeant had namelijk last van de hitte, vrijwel alle coureurs hadden er problemen mee. Alex Albon en Lance Stroll vielen ook bijna flauw, Sergio Perez werd het wazig voor zijn ogen, Fernando Alonso wilde een bak water over zich heen krijgen en Esteban Ocon moest twee rondes lang overgeven in zijn helm.

Een stap te ver

George Russell, de voorzitter van de Grand Prix Drivers’ Association, stelt dan ook dat er een grens is overschreden in Qatar. Dat laat hij weten aan onder andere GPblog.com.

“Vandaag werd de grens overschreden van wat acceptabel was om te rijden. Als meer dan 50 procent van de groep zei dat ze zich ziek voelden, niet konden rijden en bijna flauwvielen. Je wil natuurlijk niet flauwvallen als je met 320 kilometer per uur over het rechte stuk rijdt.”

Russell zei dat hij zelf ook bijna de race moest opgeven. Als het nog iets heter was geweest, dan zou zijn lichaam ermee hebben opgehouden. Charles Leclerc beaamt dat het onmenselijke toestanden waren. “Het is heel moeilijk om te beschrijven hoe zwaar het is. Vooral met deze G-krachten heb je heel veel uitdroging. Je kan wel drinken, maar de drank is meer thee, omdat het 60+ graden is.”
Door de hitte was het voor veel coureurs ook vrijwel onmogelijk om binnen de lijnen te blijven. De waarschuwingen en tijdstraffen bleven maar binnen tegen het einde van de race, wat niet verwonderlijk is als je door de uitdroging niet meer scherp de baan kan zien.

Populair Nieuws