EU forceert makkelijk opzeggen Amazon abonnement

News
dinsdag, 05 juli 2022 om 16:00
amazonf1657027404
Je kent het wel, je wil je abonnement opzeggen maar daarvoor moet je eerst door 30 pagina's klikken met allemaal tegenstrijdige informatie en veel te kleine knoppen. Daar moet volgens de EU verandering in komen. Amazon zal de eerste zijn die eraan moet geloven.
De Europese Commissie is al een jaar lang bezig met het opzetten van een zaak tegen Amazon. Zo zou de Noorweegse consumenten beschermingsraad, vorig jaar april al een klacht hebben ingediend over Amazon. Amazon heeft nu al wel een akkoord gegeven over het makkelijker maken van het opzeggen van abonnementen, tenminste in de EU en het Verenigd Koninkrijk. Dat meldt The Verge.
Of de Verenigde Staten ook onder deze nieuwe regeling valt is nog niet duidelijk. Een woordvoerder van Amazon heeft de vraag ontweken en gezegd dat er voor de Amerikaanse versie van Amazon 'geen veranderingen zijn op dit moment'.
De Europese Commissie heeft aangegeven dat het opzeggen met twee klikken op de knop gedaan moet zijn. Verder stelt de Europese Commissie dat de opzeg-knop groot en duidelijk moet zijn en de EU regels voor consumentenbescherming moet gaan volgen.

Tactiek van Amazon om abonees te behouden

Voor dat de nieuwe verandering volgens de EU zouden moeten ingaan, gebruikte Amazon een manipulatieve manier om zo te proberen mensen langer hun abonnement te laten houden. Dit is een zogenoemde 'dark patterns' techniek.
Dark patterns zijn ervoor gemaakt om mensen 'slechte' keuzes te laten maken. Zoals bijvoorbeeld een extra verzekering op een aankoop die niet nodig is, of het zo moeilijk maken iets op te zeggen, zodat je nog een maand extra betaalt. Dat laatste is precies wat Amazon wilde doen, maar daar zullen ze nu dus mee stoppen.
Als je nog meer wil weten over dark patterns kan je dat hier lezen. Verder gaat de EU kijken of ze dit soort praktijken in totaliteit kunnen gaan verbieden, maar daarover is verder nog geen informatie bekend.

Populair Nieuws