Epic schikt in zaak rondom Fortnite lootcrates

News
woensdag, 24 februari 2021 om 9:00
fortnite2f1607424296
Epic Games was tot voor kort verwikkeld in een rechtszaak rondom het gebruik van lootcrates in games als Fornite. Voor Epic een vervelende bijkomstigheid, want het kost ze flink geld. Voor games zit er een voordeeltje aan, althans als er lootcrates gekocht zijn.
Een tijd geleden werd er een rechtszaak aangespannen tegen verschillende ontwikkelaars vanwege het gebruik van lootcrates in games. Dit zou gokken stimuleren en daarom mocht het niet. Epic Games kreeg de rechtszaak aan haar broek vanwege de kistjes in Fortnite en Rocket League. Daarop verdwenen de lootcrates uit beide games in 2019 al, maar de rechtszaak liep nog. De ontwikkelaar van de games schikt nu in de rechtszaak, waardoor de schade 'beperkt' blijft.
Als onderdeel van de schikking moet Epic Games gamers in totaal 26,5 miljoen dollar betalen in cash en op andere manieren. Het bedrag gaat alleen naar minderjarige benadeelden die lootcrates kochten zonder toestemming van ouders. Daarbij moeten ze ook daadwerkelijk hun geld terug claimen voor de lootcrates. Per claim kan er maximaal 50 dollar ontvangen worden, maar er kan ook in de in-game valuta betaald worden. Dit zou dan neer komen op 13500 V-Buck of 13000 Rocket League Credits.

Lootcrate schikking brengt een bonus voor gamers

In Fortnite maakt Epic Games daarbij voor de benadeelden 1000 V-Bucks over naar hun account, als aantoonbaar is dat er een lootcrate gekocht is na 1 juli 2015. Voor Rocket League spelers geldt dat er 1000 credits overgemaakt worden onder dezelfde voorwaarden. De volledige voorwaarden van de schikking heeft Epic Games op haar website bekendgemaakt.
In 2018 kwam er een heleboel ophef rondom lootcrates in games. uiteindelijk werden deze verboden in games als FIFA, Fortnite en Rocket League en kregen ontwikkelaars een rechtszaak aan hun broek. EA Games was naar Epic Games een van de gedaagden die verplicht de lootcrates uit haar games moest halen. Landen zaten hierover lang niet op één lijn. Zo werd er in België eerder een verbod opgelegd dan in Nederland.