Enorm Twitch lek zorgt voor ophef over streamer inkomsten

News
donderdag, 07 oktober 2021 om 10:15
Op woensdag werden veel gebruikers van Twitch opgeschrikt door een enorm lek. De gelekte data bevatte niet alleen wachtwoorden, maar ook de inkomsten van de populairste streamers op Twitch. Die bedragen zorgen nu voor veel ophef.
Het is al een tijdje bekend dat populaire streamers veel verdienen, maar ondanks dat heeft het lek voor veel discussie gezorgd op Twitter. Tussen de gelekte data zat namelijk een lijst van de inkomsten van de honderd meest betaalde streamers tussen augustus 2019 en oktober 2021. Dat is nog voor advertentie-inkomsten en andere vormen van omzet.
Bovenaan de lijst van de meest recente inkomsten staat de populaire streamer xQcOW. Alleen in september heeft hij al ruim 750.000 dollar ontvangen van Twitch. Ook andere streamers zoals summit1G, Hasanabi en loltyler1 verdienen maandelijks ruim 200.000 dollar aan het streamingplatform. Die bedragen zorgen voor ophef op Twitter. Zo zijn sommige mensen boos dat Hasanabi eerder een t-shirt droeg met de tekst ‘Make the rich pay, terwijl hij zelf tonnen per maand verdiend.
Eerder dit jaar kreeg de streamer al kritiek, omdat hij een huis van een paar miljoen had gekocht. In een sarcastische Tweet bood hij zijn verontschuldigingen aan voor zijn ‘afschuwelijke daden, zoals eigenaar zijn van een huis’.

Verbazing bij populaire streamers

Veel streamers zijn zelf zeer verbaasd door de ophef en kritiek. Zij claimen namelijk dat de inkomsten die ze verdienen via Twitch altijd al zichtbaar zijn geweest, omdat ze nergens hun aantal subs verstoppen. Streamers die aangesloten zijn bij het Twitch Affiliate Program verdienen namelijk 50 procent van de subscriber-inkomsten. Aangezien abonnees 4,99 dollar per maand betalen, is dat ongeveer 2,5 dollar per subscriber per maand.
Sommige streamers hebben het lek en de daaropvolgende kritiek luchtig opgenomen en er een grap mee gemaakt. Zo gebruiken onder andere ludwig, Hasanabi, Mizkif en pokimane hun positie in de ‘top 100’ in de titel van hun stream.