Eerste iPhone met USB-C port is al opgedoken

News
woensdag, 13 oktober 2021 om 19:00
iphone 13 pro 7f1633082525
Apple staat bekend om hun aparte opladers en ports, zoals de Lightning-port. Ze zijn allemaal speciaal ontwikkeld voor Apple producten, maar het bedrijf zal in de EU binnenkort moeten overgaan op USB-C ports. De eerste iPhone met zo'n port is nu al opgedoken, maar hij is niet gemaakt door Apple.
Apple heeft nog nooit een telefoon uitgebracht met een USB-C lader. Samsung en veel andere fabrikanten hebben de port juist omarmd. En met een nieuwe EU wet aan de horizon, heeft een student zelf een iPhone gemaakt met een USB-C port. Ken Pillonel heeft de iPhone X zo omgebouwd, dat deze opgeladen kan worden met een USB-C oplader. Hoe gaaf is dat?
Maandenlang heeft Pillonel aan dit project gewerkt. Buiten school om in zijn vrije tijd heeft hij talloze USB-C en Lightning opladers opengemaakt om de interne werking te leren en heeft uiteindelijk zijn doel bereikt. In mei kwam Pillonel al met een simpel prototype van dit ontwerp, maar dit ging alleen om een iPhone batterij die opgeladen werd met een USB-C port. Het prototype was vrij groot en paste niet in de iPhone X, maar het is hem uiteindelijk toch gelukt. Niet alleen kan je de telefoon met een USB-C port opladen, je kan er ook bestanden mee overzetten. De student heeft Apple's zelfgemaakte C94 connector omgedraaid en zijn eigen flexibele PCB ontwerp in de telefoon geplaatst.

Wordt iPhone met USB-C het nieuwe normaal?

Of deze student zijn manier van werken vrij gaat geven is nog niet bekend. Als hij dit zou doen dan zouden meerdere modders de optie krijgen om dit doel te evenaren, en het is maar de vraag of Pillonel daar zin in heeft. Binnenkort zullen waarschijnlijk alle iPhone telefoons een USB-C port hebben, dankzij de nieuwe EU-wet. De student doet nu de opleiding Robotics in Zwitserland en heeft met dit knutselwerk bewezen wat hij in huis heeft.
Pillonel is overigens niet nieuw op het gebied van modden. Eerder heeft hij een 3D geprinte mod gemaakt dat ervoor zorgt dat zijn Samsung Galaxy Fold in de Xiaomi Mi Wireless Car Charger past. Mogelijk zullen we in de toekomst nog meer mods van hem gaan zien.