Update - EA stopt niet met verkoop fysieke games

News
donderdag, 27 oktober 2022 om 16:00
kroatie fifa 23f1661342008
Hoewel je games tegenwoordig makkelijk digitaal kunt kopen, geven veel mensen nog altijd de voorkeur aan fysieke exemplaren. Maar het lijkt erop dat EA stappen gaat zetten om daar een einde aan te maken. In verschillende Europese landen zullen geen fysieke exemplaren van bijvoorbeeld Battlefield of FIFA meer worden verkocht.

Update - EA blijft fysieke games verkopen

Berichten dat EA stopt met de fysieke verkoop van games blijken niet te kloppen. EA heeft hier het volgende statement over naar buiten gebracht:

Oorspronkelijk bericht

De Duitse tak van EA gaat geen fysieke games meer verkopen in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Scandinavië. Dat meldt de Duitse site Games Wirstschaft (vertaling via MauroNL op Twitter). Het is vooralsnog niet bekend of het bij deze landen blijft of uiteindelijk ook in de rest van Europa geen fysieke games meer te koop zullen zijn.
De reden is volgens EA zelf dat er steeds meer mensen zijn die alles digitaal kopen, wat een negatieve impact heeft op de verkoop van games. Daarom is er sprake van een “economische herstructurering”, waarbij er geen verkopen meer gegenereerd worden met “verpakte goederen”. In het vorige belastingjaar waren fysieke verkopen goed voor zo’n 90 miljoen euro omzet.

Wat voor voordelen hebben digitale games voor EA?

Games alleen digitaal verkopen heeft ook voordelen voor EA. De prijzen van fysieke games kunnen vaak bepaald worden door winkel, die de prijs dus omlaag kunnen gooien als de verkoop van een titel niet loopt. In digitale stores heeft een uitgever er vaak meer invloed op wat voor prijs er gerekend wordt voor een game.
Daarnaast kunnen digitale games doorgaans niet doorverkocht worden en geldt er een streng retourbeleid. Dat maakt het onmogelijk om een game tweedehands te kopen. Aan een tweedehands verkoop verdient een uitgever niets, maar met digitale verkopen kan worden afgedwongen dat iedereen die de game speelt geld betaalt aan de uitgever.
Dit bericht is bijgewerkt op 27 oktober 2022.