Dragon Ball-bedenker Akira Toriyama overleden op 68-jarige leeftijd

News
vrijdag, 08 maart 2024 om 9:30
schermafbeelding 2020 02 12 om 200227f1709886043
De wereld van manga is één van de invloedrijkste artiesten kwijt. Akira Toriyama, de bedenker en tekenaar van onder andere Dragon Ball, is overleden.
Het overlijden van Akira Toriyama is bekendgemaakt door Bird Studio, het mangabedrijf dat de artiest zelf heeft opgericht in 1983. Toriyama is op 1 maart overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding. Hij werd slechts 68 jaar oud.
Uit een statement van Bird Studio blijkt dat Toriyama ook nog lang niet klaar was om zijn stempel te drukken op de wereld van manga. De artiest was namelijk nog bezig met meerdere werken.

“We betreuren het ten zeerste dat hij met veel enthousiasme nog verschillende werken in de maak had. Ook zou hij nog veel meer dingen te bereiken hebben. Hij heeft vele manga titels en kunstwerken aan deze wereld nagelaten. Dankzij de steun van zoveel mensen over de hele wereld heeft hij zijn creatieve activiteiten meer dan 45 jaar kunnen voortzetten. We hopen dat zijn unieke wereld van creaties nog lang geliefd zal zijn.”

Grote doorbraak met Dragon Ball

Toriyama begon al op zijn 23ste met het creëren van manga, toen hij meedeed aan een wedstrijd die was georganiseerd door een wekelijks manga-tijdschrift. Die wedstrijd won hem niet, maar het motiveerde hem wel om zijn werk door te sturen naar een ander tijdschrift: Weekly Shonen Jump.
In 1978 werd zijn eerste werk, Wonder Island, daarin gepubliceerd. Hij maakte vervolgens nog meer manga, waaronder Dr Slump, waar hij de Shogakukan Manga Award mee won in 1981. Toriyama was daarmee al succesvol in Japan, maar een paar jaar later legde hij de hand aan een manga waarmee hij internationaal een superster zou worden.
In 1984 kwam de artiest namelijk met Dragon Ball. De manga liep tot 1995, maar werd uitgebreid met meerdere spin-offs en televisieseries. Met name Dragon Ball Z werd een gigantisch succes en was voor velen in het Westen de introductie tot anime.
Toriyama was getrouwd met mede-manga-artiest Yoshimi Kato, waar hij twee kinderen mee heeft gekregen.