Door AI gegeneerde desinformatie wordt als grootste gevaar in 2024 gezien

News
woensdag, 10 januari 2024 om 17:00
chatgpt laptopf1680510525
Elk jaar wordt een grote groep aan risico-experts gevraagd wat het grootste gevaar voor dat jaar is. Voor 2024 is dat desinformatie die door AI wordt gegenereerd.
Sinds vorig jaar is kunstmatige intelligentie wijdverspreid geraakt bij het grote publiek. Of het nu is om een artikel te genereren door ChatGPT, DALL-E vanuit het niets een kunstwerk laten maken of de nodige vragen stellen aan Bing AI. Bijna elke maand lijkt er ook wel weer een nieuwe tool of chatbot bij te komen.
Maar hoewel AI-programma’s kunnen zorgen voor handige voordelen, kan het ook massaal gebruikt worden voor verkeerde doeleinden. Zo zijn cybercriminelen nu al bezig om ChatGPT in te zetten om phishingmails geloofwaardiger te maken.
AI vormt dan ook het grootste risico in 2024. Het maken en verspreiden van desinformatie door middel van AI om precies te zijn. Dat blijkt uit een groot onderzoek van het World Economic Forum, waarbij elk jaar de mening van 1400 risico-experts wordt gevraagd. Het gevaar van desinformatie komt voornamelijk door veel aankomende verkiezingen.

“Het wijdverspreide gebruik van valse informatie kan de geloofwaardigheid van nieuw verkozen regeringen ondermijnen. Dit kan leiden tot onrust, variërend van gewelddadige protesten en haatmisdrijven tot burgerlijke confrontaties en terrorisme.”

Meer risico’s voor 2024

Het verspreiden van desinformatie is niet het enige waar de risico-experts zich zorgen over maken. Er zijn namelijk ook zorgen voor de steeds toenemende polarisatie in de wereld, waardoor internationale samenwerking verstoord dreigt te raken. En daarnaast zijn er zorgen over de extreme weersomstandigheden.
Op lokaal niveau zijn er andere risico’s voor Nederland. In ons land zijn de grootste zorgen het tekort aan arbeidskrachten, economische neergang, gebrek aan sociale cohesie en cybercriminaliteit volgens het rapport van het WEF.

Populair Nieuws

Laatste Reacties