Domper voor Apple: App Store aanpassing moet snel af zijn

News
woensdag, 10 november 2021 om 11:00
applef1623141517
Apple heeft een flinke klap te verduren gekregen van de rechtbank. Uitstel voor de aanpassing aan de betalingsregeling in de App Store komt er namelijk niet. Apple vroeg vorige maand uitstel aan na een lange rechtszaak met Epic Games.
Op 9 december moet Apple uiterlijk een nodige aanpassing hebben gemaakt aan de App Store. Het bedrijf achter de iPhone moet uiterlijk die dag de mogelijkheid toevoegen voor ontwikkelaars om links naar externe betaalmethodes toe te voegen. Zo luidt het hoge woord van een rechter in de Verenigde Staten (via The Verge).
Apple vroeg eerder al om uitstel bij de rechter, maar dat komt er niet. Apple stelt namelijk dat het veel tijd gaat kosten om de nodige aanpassingen te maken omdat zowel de technische, economische en zakelijke kant flink onder de loep moeten worden genomen. Toch is de rechtbank niet overtuigd van Apple's argument en blijft de deadline staan.
Voor die tijd moet Apple ervoor zorgen dat er alternatieve betaalmethoden mogelijk zijn voor ontwikkelaars. Apple wil dit liever niet doordat de huidige methode ervoor zorgt dat Apple 15 tot 30 procent verdient aan iedere aankoop in de App Store. Het nieuwe beleid zou dit commissiepercentage compleet omzeilen.
applef1631607554

App Store aanpassing mogelijk toch niet nodig?

Toch heeft Apple nog kans dat er op 9 december niets veranderd. Apple is namelijk van plan om bij het Hof van Beroep voor het 9e circuit nog een aanvraag te doen. Apple wil daar om uitstel vragen van de aanpassing. Het bedrijf wil namelijk pas dat de aanpassing gemaakt wordt zodra de hele rechtszaak is opgelost.
Volgens de rechter kan dat nog jaren duren en beschuldigde Apple dat het bedrijf zoekt naar "een open einde in de zaak zodat het zich niet aan de eis hoeft te houden". De rechter stelt dan ook dat Apple geen goede argumenten bracht voor het beroep op de oorspronkelijke uitspraak. Mocht de uitspraak bij het Hof van Beroep niet werken, staan er als nog voor 9 december grote veranderingen op de planning.