Dit kan Spotify's klacht over de App Store Apple kosten

News
vrijdag, 30 april 2021 om 14:00
applef1623141517
Apple staat een flinke boete te wachten wegens haar praktijken rondom de App Store als de voorlopige conclusie van de Europese Unie definitief wordt. De EU ging op onderzoek uit na een klacht van Spotify uit 2019 rondom eerlijke competitieregelingen. Apple zou deze regels namelijk breken en kan daardoor een boete ontvangen die tot 27 miljard dollar oploopt.
Margrethe Vestager, de Executive Vice-President of the European Commission, maakt op Twitter bekend wat is gebleken uit het eerste onderzoek van het parelement. Daarin stelt ze dat Apple de Europese wet rondom competitie breekt. Dat heeft met meerdere factoren te maken, zoals het feit dat Apple zelf een platformhouder is.
Apple Music gaat namelijk de concurrentie aan met andere streamingdiensten, terwijl Apple ook nog eens een hoge commissie vraagt aan concurrenten om in de App Store te komen. Verder is het door Apple verboden dat de concurrenten gebruikers inlichten van een alternatieve optie en die mag op Apple's platformen ook niet aangeboden worden. Het gevolg is dat de consument gedupeerd raakt en dat mag niet.
spotify 1360002 1920f1589289756

Klacht rondom App Store kost Apple nog niks

Voor nu hoeft Apple alleen nog niets te betalen. De Europese Unie heeft namelijk een voorlopige uitspraak gemaakt en is dus nog niet definitief. Het is dan ook slechts de eerste stap in het proces en Apple heeft dan ook nog de optie om te reageren op de aanklacht. Apple moet mogelijk namelijk opdraaien voor een boete tot 10 procent van haar jaarlijke inkomsten.
Gezien vorig jaar 274,5 miljard dollar binnenkwam, kan dat bedrag tot 27 miljard dollar oplopen qua boete. Ook is het mogelijk dat Apple haar werkwijze moet bijstellen als uiteindelijk blijkt dat de regels daadwerkelijk gebroken zijn. Dit kan op de lange baan mogelijk nog veel meer kosten opleveren voor Apple.