Disney onder vuur vanwege gebruiken witte stemacteurs

  Disney bracht eind vorig jaar ondanks corona op de valreep nog een animatiefilm uit. Eind december verscheen namelijk de muzikale film Soul. De film werd over het algemeen erg goed ontvangen en is sinds eerste kerstdag exclusief te zien op Disney Plus. Desondanks hebben mensen nu toch felle kritiek op de animatiefilm van Disney.

  Walt Disney Studios Motion Pictures

  Een muzikale animatiefilm

  De Disneyfilm gaat over Joe Gardner. Gardner is een leerkracht die ondertussen aan de weg timmert als jazzmuzikant. Joe lijkt eindelijk succes te hebben, maar dan overlijdt hij plots. Hij gaat alleen niet naar de hemel, maar naar een wereld met allemaal mensen die nog geboren moeten worden. Een bijzondere, maar ook leuke insteek voor een film.

  Maar wat is dan het probleem?

  Niks aan de hand zul je misschien denken, een leuke animatiefilm en dankzij Disney Plus kunnen we de film in coronatijd toch bekijken. Maar toch is er felle kritiek gekomen op Disney. Joe Gardner is namelijk een Afro-Amerikaanse man en in zowel de Deense als de Portugese versie van de film heeft Disney een witte stemacteur voor de rol gebruikt.

  Wie heeft er gelijk?

  In Portugal zijn mensen nu zelfs al een petitie begonnen, want mensen vinden het niet kunnen dat een witte acteur de stem van een Afro-Amerikaans karakter inspreekt. In Denemarken ging de rol naar Nikolaj Lie Kaas, een witte stemacteur. Kaas vond het belachelijk dat mensen hem hierop aanvallen en kwam op Facebook met een reactie:

  “Voor mij is het heel duidelijk: de man of vrouw die het beste in staat is om een rol te spelen, zou de rol moeten krijgen”.
  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.