Deze vergelijking hoort Miyamoto liever niet meer

News
maandag, 20 februari 2023 om 14:30
Mensen hebben de neiging om van alles te vergelijken. Moeilijke games zijn bijvoorbeeld vaak “de Dark Souls van hun genre”. Ook Mario-bedenker Shigeru Miyamoto wordt nog wel eens met anderen vergeleken, maar hij zou graag willen dat dat ophield.
Al jaren geleden werd Shigeru Miyamoto een keer de Steven Spielberg van videogames genoemd. Het is een vergelijking die niet helemaal onlogisch is, maar Miyamoto zou er graag vanaf willen. “Miyamoto is Miyamoto en Nintendo is Nintendo” zo vertelt hij in een interview met Gamespot.
Een vergelijking die Miyamoto wel kan waarderen is die met Disney. Nintendo wordt namelijk vaak de Disney van games genoemd. Dat heeft verschillende redenen, waarvan de focus op games voor het hele gezin waarschijnlijk de voornaamste is.

Miyamoto geen Spielberg, maar Nintendo wel Disney?

Dat Miyamoto die vergelijking wel kan waarderen heeft alles te maken met zijn eigen beeld van Disney. Volgens hem geeft Disney namelijk een gevoel van zekerheid aan gezinnen. Disney staat voor veel mensen min of meer garant voor een vermakelijke film voor het hele gezin.
Maar dat gevoel van zekerheid voor gezinnen is niet iets dat veel games oproepen, zo meent Miyamoto. Games staan er inderdaad niet vaak om bekend dat ze geschikt zijn voor het hele gezin (ook al zijn ze dat vaak genoeg wel). Dat uitgerekend Nintendo vergeleken wordt met Disney geeft Miyamoto het gevoel dat het bedrijf wat dat betreft iets bijzonders heeft bereikt.