Deze regels moeten F1-coureurs nu volgen bij inhaalacties

News
vrijdag, 22 april 2022 om 13:30
si202203200204 newsf1647865169
Vorig jaar is er veel gedoe geweest rondom inhaalacties en vage regels in de Formule 1. De FIA heeft daarom nu een document opgesteld met nieuwe, duidelijke regels waar F1-coureurs zich nu aan moeten houden.
Sinds het plotselinge overlijden van race director Charlie Whiting, was Michael Masi aangesteld als zijn opvolger. Onder de leiding van Masi was er alleen veel onduidelijkheid, en daardoor ook onvrede, over wat er nu allemaal wel en niet mocht gebeuren op het circuit. Zo gebeurde het ook meer dan eens dat het na afloop van een Formule 1 Grand Prix de eindstand nog niet duidelijk was.
Coureurs, teams en fans hebben veel geklaagd over de gang van zaken en de FIA heeft geluisterd. Niet alleen is Michael Masi uit zijn rol verheven als race director, mede door de bizarre finale van het 2021-seizoen, maar er is nu ook een document opgesteld met duidelijke regels voor inhaalacties. Die regels gelden als sinds de eerste Grand Prix van het seizoen, maar de FIA heeft de regels nu ook openbaar gemaakt voor iedereen, zo meldt Motorsport.com.

Wat houden de nieuwe F1-regels in?

In het document met de nieuwe regels staat onder andere dat F1-coureurs vanaf nu alleen een inhaalactie aan de binnenkant van een bocht mogen uitvoeren, als ‘een significant gedeelte van de auto naast de ingehaalde auto zit’. De inhaalactie moet bovendien op ‘een veilige en gecontroleerde manier’ uitgevoerd worden en natuurlijk binnen de lijntjes, dus divebombs op goed geluk mogen niet meer.
Wat een ‘significant gedeelte’ inhoudt, dat laat de FIA over aan de interpretatie van de stewards, die overtredingen op de baan beoordelen. Datzelfde geldt ook voor inhaalacties aan de buitenkant van een bocht, waarbij vanaf nu ‘voldoende ruimte’ gegeven moet worden aan de inhalende auto, mits de coureur ‘een significant deel van zijn auto’ naast de ander heeft staan. De regels zijn dus niet zo aangepast dat alles op elke millimeter staat beschreven, maar het zal in het vervolg hopelijk voor duidelijkere beslissingen van de race directors en stewards zorgen.

Populair Nieuws