De reden voor het PS5 formaat is de enorme koeling

  De PS5 release is al even geleden uit de doeken gedaan en het valt op dat de console behoorlijk van formaat is. Waar de Xbox Series X soms een koelkast genoemd wordt, blijkt dit misschien toepasselijker te zijn op de Sony console. De reden voor het grote formaat is namelijk de enorme koeling die erin zit.

  Dit meldt Nikkei XTech in een interview met Yasuhiro Otori, de PS5 mechanical en thermal design engineer. Hij meldde in het interview dat vooral de dikte van de cooling fan het formaat van de PS5 heeft bepaald. Deze ventilator is namelijk 45 mm dik met een diameter van 120mm en centrifugaal zoals ook bij de PS3 en PS4 het geval was. De fan zuigt lucht aan beide kanten van de console aan om zo genoeg te kunnen koelen. Hierbij is er een A-kant en een B-kant van het moederbord.

  Alleen op de A-kant van het moederbord zitten chips, maar ook de B-kant genereert hitte volgens Otori. Daardoor moest de fan dit formaat krijgen. Sony heeft overwogen om in plaats van de grote ventilator in de console te kiezen voor twee kleinere exemplaren, maar hoewel de console dan misschien wat kleiner zou zijn zou dit duurder worden. Daarom is de keuze uiteindelijk op de grote ventilator gevallen.

  PS5 teardown onthulde grote ventilator

  De grote ventilator kwam naar voren tijdens de PS5 teardown die even geleden getoond is. Hierdoor kregen we een kijkje op de binnenkant van de console, waarbij alle hardware voorbij kwam. Hierbij viel onder andere het gemak waarmee de console uit elkaar geklikt werd op alsook de keuze voor vloeibaar metaal in plaats van koelpasta. Dit laatste is gedaan om de CPU op een zo hoog mogelijke frequentie te laten draaien.

  De PS5 komt op 19 november in de schappen terecht voor 499 euro.

  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.