De Oscars krijgen er een nieuwe categorie bij

News
zondag, 11 februari 2024 om 11:30
oscarsf1706021617
De Oscars krijgen er voor het eerst in jaren weer een nieuwe categorie bij, zo maakte de Academy of Motion Pictures Arts and Sciences eerder deze week bekend. Het gaat om een prijs voor de beste casting.
Een cast kan een film maken of breken, toch werden casting directors nooit door de Oscars beloond voor hun belangrijke werk. De Academy komt daar nu van terug:
‘’Casting directors spelen een essentiële rol bij het maken van films, en naarmate de Academy evolueert zijn we er trots op casting toe te voegen aan de disciplines die we erkennen en vieren,’’ aldus voorzitter Janet Yang en CEO Bill Kramer (via The Hollywood Reporter). ‘’We feliciteren de casting directors met deze opwindende mijlpaal en voor hun inzet en toewijding tijdens dit proces.’’
De nieuwe prijs wordt vanaf 2026 uitgereikt, wat betekent dat films die in 2025 uitkomen in aanmerking komen. Aan welke eisen een film precies moet voldoen om in aanmerking te komen voor een nominatie en wat de regels zijn rondom stemmen wordt in april 2025 bekendgemaakt samen met de regels voor de 98ste Academy Awards. Casting directors vechten al sinds eind jaren ’90 voor erkenning van hun werk. Destijds was er nog niet genoeg steun voor de prijs.
Het is de eerste keer in meer dan twintig jaar sinds de Academy een nieuwe prijs toevoegt. De laatste keer dat de Oscars een nieuwe categorie kregen was in 2002, toen beste animatiefilm werd toegevoegd. Shrek was de eerste animatiefilm die deze prijs mee naar huis mocht nemen.

Krijgen de Oscars binnenkort nóg een nieuwe categorie?

Casting directors zijn niet de enige groep in Hollywood die vragen om erkenning tijdens de Oscars: ook stuntmensen strijden al langere tijd voor een eigen categorie, een categorie die ze wel al hebben bij de SAG Awards. In een interview met Variety liet John Wick-regisseur Chad Stahelski vorig jaar weten dat er volop wordt gediscussieerd over dit onderwerp en dat er ‘aanzienlijke steun’ is binnen Hollywood.