De eerste PS5 jailbreak is gevonden!

News
dinsdag, 04 oktober 2022 om 16:30
playstation 5 thumbf1624433855
Het overgrote merendeel van console-eigenaren zal het apparaat gebruiken zoals de maker dat heeft bedoeld. Maar sommige enthousiastelingen zoeken naar manieren om beperkingen van de fabrikant te omzeilen door zogenaamde jailbreaks. De eerste jailbreak voor de PS5 is nu gevonden.
De jailbreak voor de PS5 is gevonden door SpecterDev en onder de aandachte gebracht door Lance McDonald. Laatstgenoemde is een modder die onder andere verantwoordelijk is voor een onofficiële patch die Bloodborne op 60 fps laat draaien. Op Twitter liet hij zien dat hij er in geslaagd was om met de methode van SpecterDev de roemruchte demo P.T. te installeren.
Het wil alleen nog niet lukken om P.T. daadwerkelijk te spelen. De jailbreak maakt het mogelijk om van alles op de schijf van de PS5 te zetten wat er niet op hoort te kunnen staan, maar het uitvoeren van code of programma’s is niet mogelijk. Software modificaties die de PS5 flink veranderen zitten er voorlopig dus nog niet in.
De jailbreak is bovendien nog niet echt makkelijk toe te passen. Hij maakt gebruik van een exploit die voor het laatst aanwezig was op PS5 consoles met software versie 4.03, een versie die in oktober 2021 voor het laatst actueel was. Ook op consoles waarop je deze jailbreak kunt laten werken, werkt hij maar ongeveer 30% van de tijd.

Wat kunnen hackers en modders met deze jailbreak?

Met alleen deze jailbreak is er dus helaas weinig te bereiken. Maar dat wil niet zeggen dat hij nutteloos is. Een jailbreak die ogenschijnlijk niet zoveel doet is vaak de eerste stap naar grootschalige mods en hacks. Het kan zijn dat deze jailbreak uiteindelijk de basis wordt van verschillende interessante PS5 mods.