Coronaprik- en testafspraken maken lastig door DDOS-aanval

News
woensdag, 21 juli 2021 om 15:30
storingf1623744697
Het is momenteel erg moeilijk om coronaprik- en testafspraken te maken via de sites van de GGD. Deze worden namelijk aangevallen door een DDOS-aanval. Daardoor zijn deze al de hele dinsdag moeilijk te bereiken volgens de GGD-GHOR.
De problemen die de DDOS-aanvallen veroorzaken zijn ingrijpend. Zo is het moeilijk om een testuitslag te bekijken, kan een afspraak maken moeilijk zijn voor zowel een coronatest of vaccinatieprik en is het ook slecht mogelijk om eerder gemaakte afspraken in te zien.
Door de aanval is het onder andere niet mogelijk om in te loggen met DigiD-gegevens op de websites van de GGD. Als tijdelijke oplossing belt de GGD momenteel mensen op om negatieve testuitslagen door te geven. Dit is uiteraard al het geval wanneer een testuitslag positief is. Wie een afspraak wil plannen voor een vaccinatieprik of coronatest, wordt aangeraden om even telefonisch contact op te nemen met de GGD.

DDOS-aanval heeft geen invloed op Digitaal Corona Certificaat

Het lichtpuntje van de situatie is dat de werking van het Digitaal Corona Certificaat (DCC) niet in het geding komt. Deze werken nog gewoon. De GGD is zelf druk bezig met het zoeken naar een oplossing, maar die is er momenteel nog niet.
Dit certificaat is onder andere nodig als gevaccineerden naar het buitenland willen. Verschillende landen hebben de restricties voor Nederland sinds vorige week aangescherpt na de toenemende besmettingscijfers. Dat het DCC nog werkt, komt voor velen dan ook als een opluchting. Wel is voor vakantiegangers die nog niet volledig gevaccineerd zijn belangrijk om een negatieve testuitslag te kunnen ontvangen. Dit bewijs is immers nodig als je op reis wil gaan.