Bioscopen vragen om versoepeling corona regels

News
dinsdag, 23 juni 2020 om 17:30
architecture room indoors auditorium 109669 200623 141224f1622451261
Als op 1 juli de corona maatregelen weer wat worden versoepeld, dan mogen ook de bioscopen meer mensen toelaten in hun zalen. Alleen lijkt de versoepeling van 30 personen naar 100 per zaal niet goed genoeg voor het behoud van alle bioscopen.
Volgens Gulian Nolthenius, directeur van koepelorganisatie NVBF, komt dit doordat de anderhalve meter-regel ervoor zorgt dat er in de meeste zalen niet eens honderd personen passen. In werkelijkheid kunnen er maar vijftig filmliefhebbers per zaal plaatsnemen in de meeste gevallen.
Volgens de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters tellen de meeste bioscoopzalen in Nederland zitplaatsen voor 150 á 160 personen. Dat is bij theaterzalen niet veel anders. Om ervoor te zorgen dat bioscopen en theaters niet in erg zwaar weer terecht komen, moeten er oplossingen komen voor de anderhalve meter-regel.
Maandagavond benadrukte MKB Nederland-voorzitter Jacco Vonhof hetzelfde aan tafel bij het RTL-programma Beau. Nolthenius zegt daarover:
food snack popcorn movie theater 33129f1592921792

Ventilatie in zalen

De NVBF gelooft dat er binnen de 1,5 meter-economie oplossingen mogelijkheden zijn die per 1 juli ingevoerd kunnen worden. “Nu mogen bezoekers niet op iedere stoelenrij plaatsnemen. Hierdoor kunnen minder bezoekers plaatsnemen in een zaal terwijl dat helemaal niet hoeft. Bezoekers kijken immers één kant op, richting het filmdoek”, stelt Nolthenius. Volgens de directeur moet rekening houden met de anderhalve meter-regel alleen op de rijen zelf voldoende zijn.
Bioscoopzalen beschikken over ventilatiesystemen waarbij verse lucht de zaal in wordt ingeblazen. Nolthenius stelt dat de continue toevoer van verse lucht in de bioscoopzalen eraan bijdraagt dat de kans dat bacteriën of virussen zich verspreiden, minimaal is.

Kijken naar de buren

In Frankrijk is het zo dat per zaal 50 procent van de stoelen mogen worden bezet en in België mogen er 200 bezoekers per bioscoopzaal worden toegelaten. Nolthenius geeft aan dat het vanaf 1 augustus ook graag met zo’n ‘combi-systeem’ wil werken. Tussen 1 september en 1 oktober kan 75 procent van de stoelen bezet kunnen worden. Per 1 oktober kan er dan weer over worden gegaan tot een volledige bezetting.