Column: Hoe lastig kan het worden om een Switch 2 te kopen?

News
maandag, 01 juli 2024 om 22:00
Hoewel mensen zich soms gedragen alsof er nooit een pandemie is geweest, is het soms duidelijk dat hij ons collectief diep is gegaan. De enorme console-tekorten zitten bijvoorbeeld diep genoeg dat Nintendo nu al vragen krijgt over scalpers bij de Switch 2. Maar het lijkt eigenlijk best mogelijk dat de Switch 2 sowieso niet zoveel last krijgt van scalpers.
De laatste keer dat er nieuwe consoles op de markt kwamen ging dat bepaald niet soepel. Een PS5 of Xbox Series X bemachtigen was een tijdje praktisch onmogelijk, omdat ze massaal werden opgekocht door scalpers, mensen die een product alleen willen hebben om het met enorme winst door te verkopen. Nu er een nieuwe Nintendo aankomt is het ergens wel logisch dat aandeelhouders graag van Nintendo willen weten hoe het die problemen gaat vermijden.
Maar eigenlijk kun je je afvragen of de zorg dat het gaat gebeuren wel terecht is. De situatie ten opzichte van de lancering van de PS5 en Series X is heel anders. Dat er geen echte problemen meer zijn met de levering van chips is bijvoorbeeld al een groot verschil.
nintendo switch 3953601 1920f1591859578

Mindere vraag naar games?

Maar er zijn nog veel meer omstandigheden die totaal anders zijn. Gaming had in 2020 bijvoorbeeld een aantrekkingskracht die ongeëvenaard was. Mensen hadden buitenshuis bijna niets te doen en dus was de lancering van een nieuwe console iets om echt als de kippen bij te zijn. Maar momenteel merkt de industrie al flink dat niet iedereen die destijds zoveel met games bezig was, dat nog steeds is.
Met de Switch 2 is het dus maar de vraag of de vraag meteen zo groot is dat alle consoles meteen weg zijn. Het zullen inmiddels weer vooral enthousiastelingen zijn die meteen overgaan op de nieuwe console. Een groot deel van het publiek kan in eerste instantie nog wel even vooruit met de huidige Switch.
nintendo switch 3061237 1280f1657875998

Switch support na Switch 2 release

Daarmee hebben we meteen ook een andere reden te pakken dat het in eerste instantie misschien wel niet zo storm loopt met de Switch 2. De eerste Switch moest één van Nintendo’s grootste flops opvolgen. Veel mensen die hem bij lancering kochten hadden geen Wii U en zelfs mensen die die eerdere console wel hadden zagen de aanschaf van een Switch als een prima investering, ook al hadden Breath of the Wild best op Wii U kunnen spelen.
Bij de lancering van de Switch was de console dan ook wel degelijk vaak uitverkocht of te vinden bij scalpers. Daar waren geen chiptekorten of ongebruikelijk hoge vraag naar games voor nodig. De teleurstelling van de Wii U en de veelbelovende gimmick van de Switch maakten de Switch extra gewild.
Het was inderdaad een logische keuze om meteen over te stappen, want support voor de Wii U was snel praktisch helemaal weg. Maar met ruim 140.000 exemplaren van de Switch in de wereld, lijkt het logisch dat er nog een tijdje wat ondersteuning is voor de Switch. Het zullen niet de grote nieuwe titels zijn, maar genoeg om eigenaren die niet meteen over kunnen of willen stappen op de Switch 2 niet gigantisch in de kou te laten staan.
nintendo switch mini 5 oplossingen voor ontbrekende features 149148 1

Natuurlijk wel goede voorraad nodig

Dat neemt natuurlijk niet weg dat het plan van Nintendo om gewoon veel consoles te maken overbodig is. Je weet nooit of de populariteit van de Switch niet zorgt voor bovengemiddeld veel spelers die meteen mee gaan naar de nieuwe generatie. Maar om nu al in paniek te raken dat er zich PS5-achtige taferelen voor gaan doen, lijkt wat voorbarig.

Populair Nieuws

Laatste Reacties