Check met deze app hoe groot overstromingsgevaar is in jouw regio

News
zaterdag, 06 januari 2024 om 13:30
twitter smartphonef1688370367
Op meerdere plekken in het land is er momenteel sprake van hoge waterstanden, wat kan leiden tot overlast. Voor wie zich zorgen maakt om overstromingsgevaar in diens regio is er een handige app die je laat zien hoe groot het risico is.
Je wilt het nieuwe jaar natuurlijk niet beginnen met een flinke laag water in je huis. Wil je er zeker van zijn dat jouw huis geen overstromingsrisico heeft, kun je dat checken via de app Overstroom ik? van de Rijksoverheid.
Via deze app kun je zien hoe hoog het water kan komen in jouw regio op bepaalde postcodes en of er dus een overstroming kan plaatsvinden. Aan de hand van een tekening van een huis en auto zie je hoe hoog het water bij een mogelijke overstroming komt te staan. Zo kun je van te voren al inschatten of het mogelijk is om te vluchten naar hogere verdiepingen.

Adviezen voor mogelijke overstroming

De app biedt daarnaast adviezen op basis van jouw mogelijke situatie. Dit geldt niet alleen voor wie in een risicovol gebiedt woont: ook wanneer je waarschijnlijk niet overstroomt kun je namelijk overlast ondervinden. Als er namelijk verderop in je regio wél hoogwater is, heb jij waarschijnlijk ook geen voorzieningen, zoals water, gas en elektriciteit en problemen met riolering.
Overstroom ik? is momenteel alleen beschikbaar op Android. Wie een iPhone heeft of liever geen app downloadt wegens een gebrek aan ruimte kan terecht op de gelijknamige website.
Op de hoogte blijven van de waterstanden? Dat kan via de site van de Rijkswaterstaat.