Capcom aangeklaagd voor onrechtmatig gebruik van foto's in Resident Evil

News
maandag, 07 juni 2021 om 12:30
s2 f0a75614d97e66459c52189b3ac7debcf1632752342
Er is een rechtszaak tegen Capcom aangespannen vanwege onrechtmatig gebruik van diversen foto’s van Judy A. Juracek. De foto’s zouden gebruikt zijn in verschillende Resident Evil- en Devil May Cry-games. Juracek eist een gigantisch bedrag van 12 miljoen dollar met nog eens een aantal losse betalingen daarbij. Capcom weet van de rechtszaak, maar laat zelf nog niets weten
Juracek heeft in 1996 een boek uitgebracht genaamd ‘Surfaces’, in dit boek staan 1200 verschillende foto’s die Juracek zelf heeft genomen. Er was destijds ook een cd-rom meegeleverd met het boek, hier stonden alle foto’s op, maar mochten enkel gebruikt worden voor commercieel gebruik zodra er een licentie was aangekocht.
Capcom heeft volgens Juracek minstens tachtig foto’s van haar gebruikt zonder deze licentie gekocht te hebben. De afbeeldingen komen voor in meer dan 200 verschillende situaties in de Resident Evil en Devil May Cry games. Capcom zou bijvoorbeeld een foto van gebroken glas gebruikt hebben om het logo van Resident Evil 4 te maken en de ontwikkelaar gebruikt een foto van een herenhuis in dezelfde game, ook van Juracek.

Datalek van Capcom geeft Juracek een kans

Juracek heeft een enorm datalek bij Capcom van vorig jaar goed weten te gebruiken en is tijdens het lek op zoek gegaan naar bewijsmateriaal van het onrechtmatig gebruik. In sommige gevallen hebben enkele foto’s in de bestanden van Capcom nog dezelfde bestandsnaam als op Juracek haar cd-rom.
Nu eist Juracek in de rechtszaak meer dan 12 miljoen dollar aan schadevergoeding van Capcom. Naast de schadevergoeding eist Juracek ook nog eens 2500 tot 25.000 dollar los per gebruikte foto. Capcom heeft aan Polygon laten weten 'op de hoogte te zijn van de rechtszaak', maar geeft verder niets weg van de situatie.

Populair Nieuws