Bordspel van de week: Magic Maze

News
zondag, 08 augustus 2021 om 17:00
20210804 200853f1628101681
Als iemand het over een bordspel heeft is het eerste waar je aan denkt waarschijnlijk iets met beurten. Een spel waarin je je tijd kan nemen om een ze te maken. Iets waar het doel is je tegenstanders te slim af te zijn. Maar wij zijn hier om jullie te vertellen dat dat niet per se zo hoeft te zijn. Sommige spellen doen aan geen van deze regels.
Neem bijvoorbeeld Magic Maze. Een spel waarin beurten zonder pardon de prullebak gemieterd worden, de prullenbak in de fik wordt gezet en vervolgens wordt geplet op de stort. In Magic Maze werk je samen voor een gedeeld doel. Maar je mag niet overleggen! Welkom bij bordspel van de week.

Waarom Magic Maze?

Vroeger mocht je maar zoveel achter de pc zitten. En als je wou gamen moest je de tijd delen met je broertje. Dus hij nam bezit over de linker en onderste pijltjestoetsen, en jij mocht omhoog en rechts besturen. Jullie spelen een Mario game of iets dergelijks, dus er is weinig tijd om te communiceren. Dus moesten jullie vertrouwen op elkaars instinct. Zorgt dit voor een walm van nostalgie, of spreekt het je gewoon aan? Dan is Magic Maze misschien iets voor jou.
Het punt is, je werkt samen, er is een timer en je kan niet overleggen. Het is vrolijke, stressvolle gameplay op zijn leukst. Denk bijvoorbeeld aan Overcooked. Als je dat soort games leuk vindt zit de kans er bijzonder dik in dat Magic Maze ook iets voor jou is. Zolang je maar let op je bloeddruk!
20210804 201310f1628101733

Wat is Magic Maze?

Magic Maze, niet te verwarren met Betoverde Doolhof, begint net na een avontuur dat helemaal mis ging. Jij en je medespelers, avonturiers die net gefaald hebben in hun taak en bovendien van al hun bezittingen zijn bestolen, komen aan in een magische winkel waar alles is dat een avonturier nodig kan hebben. Helaas hebben jullie, na bestolen te zijn, geen geld om goederen mee te vergaren. En zonder je spullen kan je niet op avontuur om het geld ervoor te verzamelen. Dus besluiten jullie dat er maar een antwoord is: de boel bestelen. Maar pas op, want als je gepakt bent, ben je de pineut.
Spelers moeten de winkel verkennen en de juiste figuren naar de juiste afdeling brengen, wapens stelen en dan gauw de winkel uit vluchten voor de tijd om is. En de grootste twist is deze: in plaats van dat iedereen een specifieke pion mag verplaatsen, heeft elke speler controle over een richting. Merel mag alleen dingen naar links verplaatsen, Jeroen alleen naar rechts enzovoorts. Gooi daar bovenop dat je niet met elkaar mag overleggen, en je kan je vast voorstellen hoe chaotisch het spel wordt.
20210804 201327f1628101814

Een bende ellende

Niet mogen overleggen is een belangrijk punt van dit spel. Als Jeroen de barbaar een paar vakken naar rechts verplaatst, maar Merel een ander plan heeft waarvoor die barbaar verder naar links moet, zullen de twee elkaar even gefrustreerd aankijken. Een van de twee zal moeten toegeven, en je hebt de woorden niet om de ander te overtuigen. Ondertussen tikt de tijd genadeloos door. Dus wat doe je?
Het leukste is eigenlijk wel als iets een enkel vakje verplaatst moet worden, maar de persoon die dat mag doen met iets heel anders bezig is. De hele tafel staart haar betekenisvol aan, maar ze is aan de andere kant van het bord haar eigen ding aan het doen. Als ze dan opkijkt is ze verrast, en vooral ook verward. Dan vallen de laatste korrels zand door de zandloper, en slaakt iedereen een gefrustreerde zucht uit. Dat zorgt altijd voor een leuk verhaal waar iedereen luidruchtig over kan praten en lachen.


20210804 201350f1628101899

Willekeurig gegenereerd

Net als in roguelikes/roguelites wordt het bord van Magic Maze volledig willekeurig gegenereerd. Als iemand naar de rand van een tegel stapt en een nieuwe sectie van het gebouw verkent heb je geen idee wat er gaat komen. Misschien is het precies wat je nodig hebt, of misschien is het precies wat je hoopte niet te zien. Hoe dan ook, het is altijd een spannend moment.
En dat is belangrijk. Anders zou je namelijk altijd hetzelfde kunnen doen. Magic Maze verliest dan op rap tempo al zijn magie. Maar omdat je niet weet wat de slimste route is tot je weet hoe het bord eruit gaat zien kan je het spel niet uit je hoofd leren. Gelukkig maar.
20210804 201634f1628102003

Een oplopende moeilijkheidsgraad

In videogames is het heel normaal dat een spel, naarmate je verder in het verhaal zit, steeds uitdagender wordt. Maar voor bordspellen, die vaak pvp zijn, komt het veel minder voor. In Magic Maze wordt het wel gebruikt. Er zijn meerdere 'levels', die steeds weer wat andere regeltjes en andere uitdagingen introduceren. Na een tijdje zijn er lazers, en krijgt elk personage op het bord unieke krachten. Alles wordt een stukje ingewikkelder.
Dat is vooral leuk als je het spel met enige regelmaat met een vaste groep vrienden wil spelen. Dan blijft het spannend. Zelfs een spel als Magic Maze. dat volledig willekeurig wordt gegenereerd, zal na een paar potjes wel vervelen. Dus die afwisseling is hard nodig. Heb je echt een enthousiaste groep die het basisspel van binnen en van buiten kennen, dan raden we ook de uitstekende Maximum Security-uitbreiding aan.
20210804 203533f1628102442

Geen alfagamer

Als je niet zo bekend bent met bordspellen heb je de term misschien nog niet eerder gehoord. Maar onder bordspelfanaten is het de voornaamste reden dat ze flashbacks krijgen als iemand 'Coöperatief' zegt. De alfagamer is de persoon die het spel helemaal uit zijn hoofd kent en alle andere spelers bevelen geeft. Eigenlijk is hij de enige persoon die het spel kent, de rest is er enkel om stukken voor hem te verplaatsen.
Gelukkig heeft Magic Maze de belangrijke keuze gemaakt om overleggen te verbieden. Dit zorgt voor de eerder genoemde vrolijke stress. Maar het voorkomt ook dat de gehate alfagamer het spel overneemt. Hij kan je geen bevelen geven, dus kan hij het spel ook niet op die manier verpesten. En geloof ons, spellen verpesten kunnen ze zeker.
Dit was een kijkje naar Magic Maze. Op het moment van schrijven kan je een kopie van Magic Maze kopen voor €22,95. Heb je vragen, opmerkingen of voorstellen voor een volgende editie van bordspel van de week? Laat het dan vooral weten in de comments!