Bethesda overname door Microsoft goedgekeurd door EU

News
maandag, 08 maart 2021 om 16:00
doom eternal artf1584443208
Microsoft heeft grote plannen met haar portfolio aan games door de overname van uitgevers Zenimax en Bethesda en alle ontwikkelaars die daaronder vallen. De overname van 7,5 miljard is nu bovendien goedgekeurd door de EU.
Het is de doodsteek voor een industrie wanneer er een monopolie-positie dreigt te ontstaan voor één bedrijf. Daarom wordt elke overname van een bedrijf streng gecontroleerd door instanties in de Verenigde Staten en ook in de EU. De antitrust regulators moeten bepalen om één partij niet te groot en te machtig wordt met een acquisitie.
Ook Microsoft moest langs deze instantie, om goedkeuring te krijgen voor de overname van Bethesda en Zenimax. In september 2020 werd duidelijk dat er een overeenkomst was bereikt tussen de bedrijven voor een bedrag van 7,5 miljard dollar, maar de overname was dus nog niet officieel. Nu kan Microsoft wel eindelijk de champagne uit de koelkast halen, want op de website van de Europese Commissie is te lezen dat de overname is goedgekeurd door de EU.

Wat betekent de Bethesda overname voor Microsoft?

Een groot kritiekpunt dat Microsoft vaak te horen krijgt in vergelijking met Sony, is dat het Amerikaanse bedrijf weinig exclusives heeft. Daarin kan de overname van Bethesda en Zenimax alleen een grote rol spelen. Microsoft heeft nu namelijk de mogelijkheid om franchises als The Elder Scrolls, DOOM en Fallout helemaal voor zichzelf te houden.
Toch hoeven fans misschien niet bang te zijn dat ze hun favoriete titels niet op hun platform naar keuze kunnen spelen. Microsoft heeft er namelijk eerder al naar gehint dat ze veel geld kunnen verdienen door populaire games multiplatform te houden. Anderzijds heeft Phil Spencer wel gezegd dat het voor Microsoft niet écht nodig is om Bethesda games op de PlayStation 5 uit te geven. Welke keuze maakt, dat zal duidelijk worden wanneer nieuwe titels eindelijk echt uit de doeken worden gedaan.