Beruchte videochatdienst Omegle stopt ermee

News
donderdag, 09 november 2023 om 14:00
omegle logof1699530857
De videochatdienst Omegle is al jarenlang een fenomeen, maar tegelijkertijd ook enorm berucht. Oprichter Leif K-Brooks heeft nu besloten om te stoppen met de dienst.
Het concept van Omegle is altijd heel simpel geweest. Gebruikers worden willekeurig gekoppeld aan een andere gebruiker over de hele wereld, waarna ze met elkaar kunnen praten. Als het gesprek voorbij is, dan kan je met een druk op de knop naar de volgende willekeurige gebruiker gaan.
Volgens oprichter Leif K-Brooks was Omegle bedoeld om ervoor te zorgen dat mensen andere interessante mensen kunnen ontmoeten. Het internet was een soort ‘globaal dorp’ en Omegle zou de manier moeten zijn om gesprekjes te voeren met mensen op straat in het dorp.
Hoewel Omegle initieel ook zo begon, liep het platform al snel uit de hand. Omdat gebruikers in aanraking komen met compleet willekeurige andere mensen, heb je ook de kans dat je aanraking komt met kwaadwillenden. Zo werd Omegle vorig jaar nog aangeklaagd, omdat het een 11-jarig meisje koppelde aan een seksdelinquent.

Het einde van Omegle

Dat is nu ook de reden waarom K-Brooks de beslissing heeft genomen om te stoppen met Omegle. Dat laat de oprichter weten in een uitgebreide blogpost.

“Er kan geen eerlijke verantwoording over Omegle worden afgelegd zonder te erkennen dat sommige mensen er misbruik van hebben gemaakt, onder andere om afschuwelijk gruwelijke misdaden te plegen. Uit de grond van mijn hart wil ik iedereen bedanken die Omegle voor positieve doeleinden heeft gebruikt en iedereen die op wat voor manier dan ook heeft bijgedragen aan het succes van de site. Het spijt me zo dat ik niet voor jullie kon blijven vechten…”

Omegle is per direct uit de lucht gehaald. Wanneer gebruikers de website bezoeken, komen ze automatisch uit bij de verklaring van Leif K-Brooks.