AZ lijdt beschamend verlies in Bosnië

News
vrijdag, 22 september 2023 om 14:30
De spelers van AZ moeten zich diep schamen na hun ontluisterende nederlaag in Mostar. De ploeg, onder leiding van coach Pascal Jansen, verspeelde een comfortabele 0-3 voorsprong bij rust en verloor uiteindelijk met 4-3 van het zwakke HNK Zrinjski.
Dit dramatische resultaat leidde tot wat nu al bekendstaat als de 'Schande van Mostar'. Het was inderdaad vrij beschamend om te verliezen van een team dat in de eerste 45 minuten vrijwel niets liet zien en moeite had om het tempo bij te benen.
De spelers van AZ leken niet te beseffen wat er gebeurde. Ze stonden erbij en keken toe terwijl Zrinjski Mostar terugkwam in de wedstrijd. De comeback van Zrinjski deed denken aan een vergelijkbare situatie enkele seizoenen geleden, waarbij Sparta Rotterdam een 4-0 achterstand goedmaakte tegen AZ.

Sterke eerste helft

In het begin leek AZ een eenvoudige avond te hebben. Zrinjski was in de beginfase allesbehalve dreigend terwijl AZ het initiatief nam. Na zeven minuten was AZ dichtbij de openingstreffer, maar de doelman van Zrinjski, Marko Maric, redde knap op een schot van Jordy Clasie.
Twee minuten later scoorde Myron van Brederode wel de 0-1 na een fraaie actie van Mayckel Lahdo over de rechterflank. Maar het was pas na een half uur dat AZ hun voorsprong verdubbelde met een goal van Sven Mijnans, nadat Dani de Wit's inzet werd gestopt.

Dramatische afgang

In de rust leek de wedstrijd beslist, maar Zrinjski begon sterk aan de tweede helft en scoorde al snel de aansluitingstreffer. AZ verloor zijn grip op de wedstrijd, en Zrinjski maakte een miraculeuze comeback door drie doelpunten te scoren in de slotfase, waarbij Zvonimir Kozulj de schande compleet maakte.
Dit was zonder twijfel een vernederende avond voor AZ, tegen een tegenstander die op papier zwakker was. De 'Schande van Mostar' zal nog lang in het geheugen van de AZ-fans gegrift blijven.