‘Apple gaat meer browsers toestaan op iPhone’

News
donderdag, 15 december 2022 om 15:30
20220920 iphone 14 pro 6f1663700070
Apple heeft op veel van haar apparaten lange tijd de controle in handen gehad over welke software erop geïnstalleerd kan worden. Zo heeft de fabrikant ook een eis die beperkt wat voor browsers je kunt gebruiken op een iPhone. Maar het lijkt erop dat Apple deze eis laat varen.
Wie een webbrowser wil maken voor iPhone moet momenteel gebruik maken van de WebKit Engine. Deze is van Apple zelf en vormt de basis van Safari. De engine bepaalt wat voor functies een browser wel of niet kan hebben, dus nu alle iPhone-browsers de engine van Safari gebruiken, zijn ze qua functies ook erg vergelijkbaar met Safari.
Apple beweert zelf dat de eis om WebKit te gebruiken wordt gesteld om veiligheidsredenen, maar het geeft Apple ook een machtspositie ten opzichte van de concurrentie. Een nieuwe EU wet gaat harder optreden tegen dergelijke machtsposities. Om aan de wet te voldoen overweegt Apple nu om toe te staan dat browsers andere engines gebruiken, meldt Bloomberg.
Dat zou consumenten voor het eerst een echte keuze geven wat betreft hun iPhone browser. Want hoewel Google Chrome bijvoorbeeld beschikbaar is op iPhone, is het niet dezelfde Google Chrome die je op andere apparaten vindt, omdat de engine anders is. Een potentieel nadeel is dat sommige iPhone-features, zoals Apple Pay, niet werken in browsers die niet op WebKit zijn gebaseerd.

Grote veranderingen voor Apple

Het lijkt erop dat de nieuwe wetgeving van de EU Apple hard treft. Zo zou het bedrijf ook moeten gaan toestaan dat apps via andere wegen dan de App Store geïnstalleerd kunnen worden. Op hardwaregebied moet de Lightning-aansluiting uiterlijk in december 2024 wijken voor USB-C.