Apple aangeklaagd door de VS vanwege cloud gaming en meer

News
vrijdag, 22 maart 2024 om 11:30
De VS is eindelijk klaar met het monopolie van Apple. De techgigant wordt door Justitie aangeklaagd voor het gesloten houden van de markt en noemt daarbij cloud gaming als groot voorbeeld.
Het is geen geheim dat Apple een gesloten ecosysteem hanteert. De enige smartwatch die bijvoorbeeld optimaal gebruik kan maken van alle features op iOS is de Apple Watch. Volgens het bedrijf is dat bewust gedaan om de ervaring voor gebruikers zo goed mogelijk te maken en de beveiliging te verbeteren. Op Android zouden gebruikers namelijk constant gevaar lopen voor hackers en andere cybercriminelen.
Het Ministerie van Justitie in de Verenigde Staten is nu alleen klaar met dat excuus en is een rechtszaak begonnen tegen Apple, om het monopolie van het bedrijf aan banden te leggen. Dat meldt The Verge. Eén van de grootste voorbeelden die wordt gegeven dat het de ervaring van consumenten bewust slechter maakt, is cloud gaming.
Op iPhone kan je momenteel namelijk niet gebruikmaken van cloud gaming apps, zoals Xbox Cloud Gaming via Game Pass of Nvidia GeForce Now. De aanklacht stelt dat Apple ‘jarenlang cloud gaming apps heeft geblokkeerd, die gebruikers toegang zou geven tot gewilde apps en content, zonder daar te betalen voor dure Apple hardware’. Het zou bewust gedaan zijn omdat cloud gaming ‘de monopolie van Apple in gevaar brengt’.
Tijdens de promotie van de iPhone 15 heeft Apple de claim gemaakt dat de smartphone ‘krachtig genoeg is om te zorgen voor next-level performance en mobile gaming’. Justitie stelt dat die hardware onnodig is ‘als games gespeeld worden via cloud streaming apps’.

Geen waarde voor app-ontwikkelaars

In januari heeft Apple toestemming gegeven voor ontwikkelaars om eindelijk cloud gaming apps te brengen naar iOS. Sindsdien zijn er alleen geen apps gekomen op het platform. Volgens Phil Spencer heeft Apple met het voorstel ‘niet genoeg de deur opengezet om competitie toe te staan’. Volgens de Xbox-baas is er geen ruimte voor Microsoft om inkomsten te genereren met Xbox Cloud Gaming op iOS.
Naast cloud gaming wordt Apple ook beschuldigd van andere dingen om het monopolie in stand te houden. De techgigant zou bijvoorbeeld ‘super apps’ verstoren, de kwaliteit van berichten sturen tussen iPhone en Android verlagen en de functionaliteit van third-party smartwatches beperken.
Apple ontkent de claims van het Ministerie van Justitie. In een reactie laat het bedrijf weten zich ‘krachtig’ te zullen verdedigen.