Amerikaanse Space Force toont nieuw Star Trek-achtig logo

News
donderdag, 23 juli 2020 om 14:30
space force logof1595495498
Het leger van de Verenigde Staten hebben een nieuwe divisie opgericht genaamd Space Force. Nu heeft de divisie een logo gekregen, maar die lijkt wel heel erg geïnspireerd door Star Trek. Toch is dat volgens de Amerikanen niet het geval. In een tweet en artikel leggen ze uit wat de inspiratie voor het logo geweest.
Space Force, de nieuwe divisie van de Amerikaanse Air Force, heeft een nieuw logo en motto gekregen. Het motto, Semper Supra, betekent vrij vertaald als "Altijd boven". Volgens de divisie staan logo en motto voor een eerbetoon aan de erfenis en historie van de nieuwe divisie. Waar het motto vrij snel geaccepteerd werd, roept het logo nog wel wat vragen op.
Dit logo heeft namelijk sterke overeenkomsten met het logo dat sinds jaar en dag door de serie Star trek gebruikt wordt. Space Force zag zich dan ook al snel genoodzaakt uit te leggen waarom dit toch echt niet het geval is. Volgens Space Force grijpt het ontwerp van het logo terug op het deltasymbool dat al sinds 1961 door ruimtevaart divisies gebruikt wordt. Star Trek, dat dezelfde delta gebuikte als logo voor Starfleet, debuteerde pas in 1966.
200722 f go452 00021f1595496152

Het Star Force logo: delta en meer

Naast de controversiële delta heeft Star Force meer toelichting gegeven op het ontwerp van het logo. Zo zien we in het midden van het logo een ster, die verwijst naar Polaris, ook wel bekend als de Poolster. Deze ster staat voor de basis-waarden en het 'Lichtend voorbeeld' voor de organisatie.
Ook zien we twee witte spitsen, die raketlanceringen symboliseren. Onderin zien we vier elementen, die de vier afdelingen van de Amerikaanse defensie weergeven. Deze vier afdelingen ondersteunen de ruimtemissies. De buitenste zilveren rand symboliseert de "verdedig en bescherm" taak van de afdeling. Binnenin is een zwart gedeelte dat de ruimte symboliseert.

Het is niet de eerste keer dat Space Force onderdeel is van controverse. Zo was de naam van de afdeling meteen al onderwerp van discussie, doordat Netflix een gelijknamige serie lanceerde. De Netflix serie met John Malkovich en Steve Carell is een satire op de militaire nieuwe afdeling en toont opvallende gelijkenissen.
Bij de bekendmaking van zowel de militaire afdeling als de Netflix serie heeft de Amerikaanse regering tevergeefs geprobeerd de Space Force naam wereldwijd als trademark vast te leggen, in een poging de serie onder die naam tegen te houden.

Populair Nieuws