Zwarte man onterecht in cel door gezichtsherkenning

  Een opmerkelijke claim uit Amerika. De mensenrechtenorganisatie ACLU diende afgelopen woensdag een klacht in bij de politie van Detroit. Een zwarte man zou namelijk onterecht aangehouden zijn door een fout in de gezichtsherkenning software.

  De American Civil Liberties Union schrijft dat Robert Williams, de man in kwestie, onterecht een dag werd vastgehouden op het politiebureau. Dit doordat de gezichtsherkenning software van de politie zijn gezicht in de war haalde met dat van een andere zwarte man. De andere man had in 2018 5 dure horloges en stond op scherp bij de politie.

  ‘De fout van de computer’

  Voor zover duidelijk is, is het de eerste keer dat een persoon door een fout met gezichtsherkenning onterecht wordt opgepakt door de politie. Het gezicht van Williams kwam naar voren toen gezichtsherkenning software het gezicht van de crimineel door een database met 49 miljoen anderen had gescand. Pas na een nacht brommen, kwam de politie van Detroit er achter dat ze de verkeerde in de boeien hadden geslagen. Agenten zagen dat het uiterlijk van Williams niet op dat van de gezochte crimineel leek. Williams mocht weer naar huis en kreeg te horen dat “de computer het bij het verkeerde eind had”.

  De ACLU verzoekt nu de politie van Detroit om te stoppen met de gezichtsherkenning software. Ze zijn van mening dat de zaak van Williams een bewijs is dat de technologie gebrekkig is én de onderzoekers niet geschikt zijn om zulke technologie te gebruiken.

  Onder vuur

  Het is niet de eerste keer dat het gebruik van gezichtsherkenning software onder vuur ligt. Techgigant Amazon liet de politie in de Verenigde Staten eerder deze maand al weten dat het voor een jaar lang geen gezichtsherkenningssoftware meer gaat leveren. Amazone staat hier niet alleen voor. Ook Microsoft gaf al aan hetzelfde te gaan doen. Beide bedrijven doen dit, omdat zij een wetgeving willen die het gebruik van de software kan reguleren.

  IBM gaf deze maand ook al aan te stoppen met de ontwikkeling van gezichtsherkenning software. Het bedrijf is van mening dat de software onder meer gebruikt wordt voor etnisch profileren.

  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.