AMD gaat de strijd aan met Apple

News
donderdag, 04 mei 2023 om 13:00
amd 7000 series chipsetf1683194354
Apple heeft de laatste tijd flink aan de weg getimmerd met haar MacBooks en de chipsets daarvoor. AMD gaat nu de strijd aan met de Amerikaanse techgigant.
Een paar jaar geleden heeft Apple besloten om af te stappen van de processors van Intel en voortaan haar eigen silicon te maken. Daar werden destijds nogal wat vraagtekens bij gezet, maar Apple heeft sindsdien indruk gemaakt met haar eigen chipsets. De M2 processor in de nieuwe MacBooks is razendsnel en de top van mobile chipsets.
Maar AMD wil Apple nu van de troon stoten met een nieuwe lijn aan chipsets voor laptops. Dat meldt onder andere The Verge. Het topmodel in de lijn, de AMD Ryzen 7 7840U, is volgens het bedrijf sneller dan de Apple M2 processor in alle segmenten, maar helemaal in multiprocessing. Op dat gebied zou de nieuwe chipset maar liefst 72 procent sneller zijn.
De integrated graphics van de chipset heeft ook een flinke boost gekregen ten opzichte van eerdere modellen en de concurrentie. Zo zou de framerate in games tot wel 139 procent beter kunnen zijn in vergelijking met de Intel Core i7-1360P. Het is dan ook geen verrassing dat een aangepaste versie wordt gestopt in Steam Deck-achtige apparaten van ASUS en Ayaneo. Laptopbouwers als Razer, Acer, HP, Lenovo en Framework gaan de nieuwe AMD-processoren in hun laptops stoppen.

Geen nieuwe chipset voor Apple

Binnenkort organiseert Apple het jaarlijkse WWDC, waarbij onder andere nieuwe MacBooks uit de doeken gedaan zullen worden. Ten minste, dat is het vermoeden. Zo gaat er een gerucht dat de grootste MacBook Air tot nu toe onthuld zal worden. Volgens dezelfde geruchten zal er alleen geen nieuwe chipset komen, de MacBook Air zou naar verluidt op de M2 chip draaien.