AliExpress verwacht minder verkopen door nieuwe btw-regels EU

News
dinsdag, 03 augustus 2021 om 17:00
Het moederbedrijf van AliExpress, Alibaba, is niet blij met de nieuwe btw-regels van de EU. De Chinese webshop verwacht vanaf nu een stuk minder verkopen vanuit de Europese Unie.
De laatste jaren is AliExpress enorm populair geweest in de EU. Via de Chinese webshop kunnen mensen namelijk voor een zeer lage prijs producten kopen, die in de Europese Unie vaak exponentieel duurder zijn. Om de economie binnen de EU te stimuleren, gelden er sinds 1 juli alleen nieuwe regels, waar AliExpress niet blij mee is.
Sinds afgelopen maand worden er namelijk btw-kosten gerekend over alle pakketjes die naar de EU worden verstuurd, ook als de inhoud van het pakket minder dan 20 euro waard is. Voorheen hoefden bedrijven geen btw te rekenen over die producten. Daarnaast rekent PostNL in Nederland ook nog eens extra kosten voor het verwerken van de btw, wat kan variëren van 4 tot 7 per pakket.
Aangezien AliExpress met name goederen naar de EU verstuurd die onder de 20 euro zijn, zullen die producten nu een stuk minder vaak gekocht worden door inwoners in Europa. Ten minste, dat verwacht moederbedrijf Alibaba. Dat heeft het bedrijf aangegeven tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers.

Nog geen rode cijfers voor AliExpress

De kwartaalcijfers laten voorlopig nog geen dramatische daling zien voor het bedrijf. De omzet van Alibaba kwam namelijk neer op 26,8 miljard euro in het tweede kwartaal van 2021. Dat resulteerde in een winst van 5,9 miljard euro.
Dat is een mooie stijging ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021. Toen stonden de cijfers namelijk in het rood, omdat Alibaba een enorme boete kreeg opgelegd door de Chinese autoriteiten voor monopoliepraktijken. Het bedrag het bedrijf moest betalen kwam neer op 18 miljard yuan, omgerekend zo’n 2,3 miljard euro.