Ajax wist van belangenverstrengeling Sven Mislintat

News
donderdag, 21 september 2023 om 15:00
Ajax was op de hoogte van de situatie rond de aandelen van zaakwaarnemersbureau AKA Global in het bedrijf Matchmetrics van Ajax-directeur Sven Mislintat. Dit kwam naar voren nadat de NOS meldde dat Mislintat op de slotdag van het transferwindow linksback Borna Sosa naar Ajax had gehaald via AKA Global, dat aandelen heeft in Mislintats privébedrijf Matchmetrics.
In eerste instantie beweerde Ajax niets te weten over de aandelen van AKA Global in Mislintats bedrijf. Zaakwaarnemer Arthur Beck stelt dat Mislintat Ajax voorafgaand aan de transferperiode volledig had geïnformeerd, waarop Ajax aangaf geen problemen te zien. Beck benadrukt dat ze streven naar eerlijk en transparant werken en niets te verbergen hebben.
Beck benadrukt dat hijzelf geen zaken doet met Sven Mislintat in Matchmetrics omdat Mislintat één van de eigenaren is. Hij heeft in het bedrijf geïnvesteerd vanwege zijn interesse in data en benadrukt een normale relatie te hebben met Mislintat, ondanks geruchten over veel deals tussen hen.
Ajax laat daarnaast ook de andere transfers van technisch directeur Sven Mislintat onderzoeken. Pier Eringa, de voorzitter van de raad van commissarissen, heeft dat gemeld volgens Het Parool op de ledenvergadering van de vereniging Ajax.

Dubieuze transfer Borna Sosa

De transfer van Borna Sosa naar Ajax, die op de laatste dag van de transfermarkt voor 8 miljoen euro plaatsvond, werd gevolgd door een verandering van zaakwaarnemer voor de speler. Volgens Beck is dit niet ongebruikelijk in de voetbalwereld. Hij benadrukt dat de keuze voor hem als zaakwaarnemer niet het resultaat was van dwang, en dat er meerdere opties waren voordat Ajax besloot Sosa te contracteren.

Zorgen bij Mislintat

Ajax heeft een onderzoek gestart naar Sven Mislintat, terwijl zijn vorige werkgever, VfB Stuttgart, ook onderzoek doet naar zijn eerdere transfers. Er zijn berichten dat AKA Global Mislintats privébedrijf al sinds 2020 met leningen ondersteunt. Ook vertelt CAA Stellar, het voormalig management van Borna Sosa, mogelijk juridische stappen te nemen tegen Mislintat.
Vooralsnog is het onduidelijk wat de uitkomst van het onderzoek betekent voor de positie van Mislintat bij Ajax. Bij een beursgenoteerd bedrijf als Ajax mag een directeur geen besluiten nemen over onderwerpen waarbij tegenstrijdige belangen gelden. Eringa maakte na de ledenvergadering van woensdag bekend dat er sterk is overwogen om Mislintat voorlopig te schorsen. Daar is om juridische redenen vanaf gezien.