Zorgt de inflatie van 2022 ervoor dat jij minder besteedt aan je hobby?

Article
zaterdag, 30 juli 2022 om 15:00
gaming 2259191 1920f1582127586
De NOS kwam deze week met het nieuws dat de meeste Nederlanders de hand steviger op de knip houden door de inflatie. De inflatie, het is wat. Hoe zit dat eigenlijk met onze hobby's, zoals gamen en films kijken: geven we daar nog geld aan uit of zijn we al aan het bezuinigen? We legden de vraag aan de redactie voor. Bij wie heeft de inflatie invloed op het koopgedrag?

Arran

Ik ben altijd al redelijk zuinig geweest, maar tegenwoordig is het wel wat meer. Al ligt het misschien niet per se aan de inflatie, eerder aan de belachelijke huizenmarkt. We betalen uit onze neus voor iets dat een veredelde kamer is. En alleen al om te zoeken moet je je op tich sites inschrijven, die elk dan weer zo'n 20-30 euro per maand van je willen. Vervolgens kan je van 90% van de advertenties verwachten dat ze je gewoon negeren, want zelfs de meest matige 'studio's' hebben tientallen of zelfs honderden geïnteresseerden. Moedeloos is een understatement...

Marcus

Ik heb zelf niet het idee dat ik extra op mijn geld let, maar ik was altijd al redelijk beheerst met uitgaven. Ik ben me ervan bewust dat ik dat zeg vlak nadat ik een PlayStation 5 heb gekocht, die helaas ook nog eens als bundel met een wat hoge prijs werd aangeboden. Maar dat is echt een uitzondering. Games kopen kan natuurlijk een flinke kostenpost worden, maar mijn strategie is altijd om games zoveel mogelijk te kopen op het moment dat ik van plan ben om ze te gaan spelen. Zo bouw je geen backlog op en geef je ook geen geld uit aan een game die uiteindelijk nog in het seal op je plank staat te verstoffen. Het nadeel is wel dat je een soort omgekeerde backlog kunt opbouwen: een lijst van games en andere spullen die je graag zou willen hebben, maar die zo lang is dat je op een gegeven moment niet meer weet welke je als eerste moet kopen. Er zijn genoeg hersenkrakers als we het hebben over hoe je geld moet besteden aan je hobby's, maar mijn hersenkrakers hebben weinig te maken met inflatie.

Rox

Ja, om eerlijk te zijn wel. De inflatie treft ons allemaal in de portemonnee, ook thuis merken we het. Niet dat ik dat per se heel erg vind, c'est la vie. Er zijn ergere dingen. De oorlog in Oekraïne bijvoorbeeld vind ik echt verschrikkelijk. Mijn partner en ik hebben gedurende de oorlog geregeld contact met een man die vorig jaar onze privégids was naar Chornobyl (Tjsernobyl) en wij vinden het hartverscheurend wat hij allemaal meemaakt. Daarom hebben we hem al een paar keer geld overgemaakt, gewoon wanneer we dat konden missen. Maar dan ontstaan wel situaties dat je denkt: ik koop die ene game maar even niet, want 60 euro is daar heel veel geld. Natuurlijk heb ik dingen die ik wil hebben, maar ik heb heel erg een hand op knip uit schuldgevoel omdat ik geen onnodige dingen voor mezelf wil kopen, waarbij ik een ander letterlijk kan helpen met basisbehoeften. Daarbij moet ik natuurlijk wel zeggen dat ik één voordeel heb en dat is dat ik veel leuke dingen ook kan regelen vanuit mijn werk. Ik denk dat ik rond Black Friday en Cyber Monday wel een paar games of 4K-films ga halen die ik nog graag zou willen hebben. Dan wordt het waarschijnlijk toch het goedkoopst.

Theo

Alles wordt duurder en dat merk je goed. Daardoor is er simpelweg minder ruimte voor games en dergelijke. Ik kocht al minder games en dergelijke omdat het eigenlijk niet echt meer hoeft, onder andere door het aanbod van GamePass en de nieuwe PSPlus varianten. Daarnaast heb ik een Pathé Unlimited abonnement heb, waarmee ik ongelimiteerd naar de film kan. Daarnaast heb ik een Prime Video abonnement, wat voorlopig nog prima te betalen is. Echt veranderd is mijn gedrag door de inflatie dus niet, maar ik let wel beter op mijn geld. Als dingen echt te duur worden zou het dus best kunnen dat er ineens een dienst opgezegd wordt.

Ralph

Ik heb het niet bewust gedaan vanwege de inflatie, maar ik ben de laatste tijd wel aan het terugschalen op het gebied van uitgaven voor mijn hobby's. Zo heb ik niet meer een abonnement op alle streamingdienst tegelijkertijd, maar neem ik gewoon een maandje als ik een bepaalde serie wil zien. Bij games ligt het er vooral aan of er titels uitkomen die ik écht wil hebben en meteen wil spelen (zoals Elden Ring), want ik heb nog een hele backlog aan titels om doorheen te komen.
Wel ben ik recent weer vaker naar de bioscoop gegaan, maar dat komt eigenlijk puur door het feit dat er meer films uitkomen die ik niet wil missen in de bioscoop. Het ligt er bij mij dus niet zozeer aan of er een hoge inflatie is, maar meer of uitgevers, ontwikkelaars en productiehuizen mijn aandacht kunnen trekken en vast kunnen houden.

Populair Nieuws