De oorlog in Oekraïne duurt voort, en daarmee ook de boycots van verschillende bedrijven. Ook de game-industrie heeft de nodige maatregelen tegen Rusland genomen. Als je wilt weten wat ieder bedrijf tot nu toe heeft gedaan om Oekraïne te helpen en Rusland te boycotten, hebben we hier een handig overzicht voor je.
Veel gamebedrijven hebben aangekondigd niet langer zaken te doen in Rusland. Dit betekent dat ze voor onbepaalde tijd hun games, consoles en andere producten niet langer in het land verkopen. Het gaat hierbij om onder andere Nintendo, Sony, Microsoft, Activision Blizzard, Ubisoft, Epic Games, EA, Take-Two, CD Projekt RED en Humble.
Ook ontwikkelaars van mobiele games trekken hun producten terug uit Rusland, waaronder Niantic en Rovio. Pokémon Go, Pikmin Bloom, Angry Birds en meer zijn niet langer in de Russische app stores te vinden.
Naast het boycotten van Rusland doneren veel gamebedrijven ook geld aan hulporganisaties in Oekraïne. We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet:
STALKER 2 stond gepland voor december dit jaar voor PC en Xbox Series X/S. Ontwikkelaar GSC Game World geeft aan dat de ontwikkeling van de game wegens de oorlog is stilgelegd. De studio is gevestigd in de Oekraïense hoofdstad Kiev dat herhaaldelijk het doelwit is geweest sinds het begin van de oorlog.
Op dit moment streeft het bedrijf ernaar om zijn medewerkers en hun gezinnen te helpen overleven. De ontwikkeling van de game is naar de zijlijn geschoven. ‘’Maar we gaan zeker door. Na de overwinning. Eer aan Oekraïne.’’
Remakes van de Game Boy Advance-klassiekers Advance Wars 1 en 2 zouden in eerste instantie op 8 april naar de Nintendo Switch komen. Nintendo heeft Advance Wars 1+2 Re-Boot Camp nu uitgesteld wegens ‘recente gebeurtenissen in de wereld’, doelend op de oorlog in Oekraïne. Wanneer we de game nu kunnen verwachten is nog niet bekend.
Behalve het stopzetten van de verkoop van zijn games heeft EA ook alle Russische teams en clubs uit FIFA 22, FIFA Mobile, FIFA Online en NHL 22 verwijderd. Daarnaast kunnen spelers en teams in Rusland en Wit-Rusland niet meedoen aan de Apex Legends Global Series en de EA Sports FIFA 22 Global Series.
Wargaming ontsloeg creative director Sergey Burkatovsky nadat hij steun betuigde voor de Russische invasie van Oekraïne. Op Facebook schreef de director dat hij de ‘operatie van de Russische Federatie, de DPR (Volksrepubliek Donetsk) en de LPR (Volksrepubliek Luhanks)’ steunt. Wargaming gaf in een verklaring aan dat Burkatovskiy’s mening niet de positie van het bedrijf weerspiegelt en niet langer in dienst is.
Het bedrijf heeft ook zijn online advertenties aangepast om beelden van oprukkende tanks en militaire voertuigen te verwijderen. In Oekraïne zijn helemaal geen advertenties meer te vinden, omdat Wargaming het ‘ongepast en ongevoelig’ vindt om ‘reclame te maken voor onze games terwijl dit het centrum van dit conflict is’.
Ook doet de studio er alles aan om getroffen collega’s te voorzien van alternatieve huisvesting, vervroegde salarisbetalingen en extra geld om te reizen en verhuizen.
Sinds de start van de oorlog zijn er al meerdere game-bundels opgericht waarvan de opbrengsten naar Oekraïne gaan. Zo kon je tot 18 maart een Itch.io bundel kopen met daarin maar liefst 1000 indie games. Om de bundel te boosten werd er ook een evenement georganiseerd door Global Game Jam, IGDA, Itch.io en StreamLabs Charity. Twee dagen lang riepen de organisaties content creators op om titels uit de Bundle for Ukraine te streamen in de hoop dat kijkers de bundel zouden aanschaffen.
De Itch.io bundel was zeker een succes: het leverde bijna 6.4 miljoen dollar op.
Ook Humble Bundle kwam met een bundel bestaande uit meerdere games, software, comics en boeken. 100 procent van de opbrengsten gaat naar diverse doelen die hulp bieden in Oekraïne. In de eerste twaalf uur haalde de bundel al meer dan vier miljoen dollar op.
Op dit moment is er ook nog een Steam bundel beschikbaar, opgesteld door de Oekraïense ontwikkelaar Ternox Games in samenwerking met andere Oekraïense studio’s. De bundel bevat tien games en je bespaart bijna vijfentwintig euro.
Het creatieve brein achter DOOM, Quake en Wolfenstein, John Romero, heeft een nieuw level voor DOOM 2 gemaakt. Het level, genaamd One Humanity, is het eerste nieuwe level sinds de game in 1994 uitkwam. Spelers kunnen het level voor 5 euro aanschaffen. Alle opbrengsten gaan naar Oekraïense vluchtelingen.
Ondertussen is al meer dan 25.000 dollar opgehaald. Als je het level ook wil kopen kan dat hier.
Spelers in Rusland komen niet langer in aanmerking voor geldprijzen in competitieve Fortnite-toernooien. Russische spelers die eerder gewonnen geld nog niet hadden opgeëist werden aangeraden om het prijsverificatieproces van Epic snel te doorlopen. Alle niet-opgeëiste geldprijzen worden bevroren totdat de betalingsservice van Epic de ondersteuning voor mensen die in Rusland wonen hervat.
David Doak, die als game-ontwerper aan Goldeneye 007 werkte, heeft een doos en cartridge van de game gesigneerd voor een veilig. Ook Steve Ellis (multiplayer coder) en Martin Hollis, die het team achter de game leidde, hebben de game ondertekend. Volgens de site van de veiling is het huidige bod 910 pond. De opbrengsten gaan naar het Oekraïense Rode Kruis.
Benieuwd wat de Russen allemaal missen op entertainment-vlak? Dat vind je hier.